Overheid behoudt volledige zeggenschap over Belfius-kunstcollectie bij beursgang

12 juli 2018, over deze onderwerpen: Belfius en Dexia, Cultuur, Kunst

De Belfius Art Collection omvat meer dan 4300 werken, bijna uitsluitend werk van Belgische kunstenaars. Zeker 500 werken hebben een museale waarde. De kunstcollectie maakt deel uit van de vaste activa van de Belfiusbank en staat dus op de balans van deze instelling en dit voor een bedrag van 18 miljoen euro. Vandaar de bezorgdheid van N-VA-Kamerlid Johan Klaps over het lot van de collectie wanneer de geplande beursgang voltrokken is. Johan Klaps stelde enkele parlementaire vragen hierover.

Minister Van Overtveldt stelt gerust. “Bij de eventuele beursgang zal bijzondere aandacht geschonken worden met het oog op een oplossing die ook de belangen van het cultureel erfgoed inhoudt”, repliceert hij in de commissie Financiën. “Er is minstens voorzien dat de rechten van de Belgische staat niet verzwakt worden in verband met de kunstcollectie indien ze minderheidsaandeelhouder zal worden.”

“De overheid behoudt volledige zeggenschap over de aanzienlijke collectie”, aldus een opgeluchte Johan Klaps. “Het gevaar dat deze terecht zou komen bij een buitenlandse koper, is hiermee van de baan.”