Opnieuw meer geldautomaten op het Vlaamse platteland

29 januari 2020, over deze onderwerpen: Economie

Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele, tevens burgemeester van de Oost-Vlaamse plattelandsgemeente Maarkedal, kaartte vandaag in de Commissie Landbouw en Plattelandsbeleid het verdwijnen van geldautomaten in plattelandsgemeenten aan. Vlaams minister voor Platteland Zuhal Demir gaf mee dat ze de komende weken zal samenzitten met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de grootbanken om de uitrol van neutrale geldautomaten vanaf 2021 te bespreken. Nachtergaele: “Het gezamenlijk project van de grootbanken kan op heel wat steun rekenen van de Vlaamse minister en daarom wil ze in dialoog treden om het tekort aan geldautomaten op het Vlaamse platteland aan te pakken.”

Geldautomaten zijn broodnodig voor leefbaarheid lokale economie
Met de vele sluitingen van lokale bankkantoren verdwijnen over heel Vlaanderen een groot aantal geldautomaten. Daarom namen BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en KBC het initiatief om te starten met de uitrol van neutrale geldautomaten in België. Dit initiatief zou aanvangen vanaf 2021 en tegen 2025 zou iedereen een geldautomaat ter beschikking hebben binnen een straal van 5 km.

Vlaams volksvertegenwoordiger Joris Nachtergaele, tevens burgemeester van de Oost-Vlaamse plattelandsgemeente Maarkedal, kaartte het initiatief en de bijhorende problemen op het platteland aan in het Vlaams Parlement: “De problematiek rond het verdwijnen van de geldautomaten treft vooral het platteland en de lokale economie, zoals de slager, bakker en kruidenier. De grootbanken willen zo snel mogelijk werk maken van een netwerk van neutrale geldautomaten, met dus méér automaten als resultaat. Ik juich dat toe. Ik wil bij de minister aankaarten dat niemand uit de boot mag vallen, ook niet op het platteland, waar het economisch gezien misschien minder interessant is om te investeren. Het is daar dat de Vlaamse Regering moet tussenkomen.”

Overleg om ook platteland op de kaart te zetten
Vlaams minister van Platteland Zuhal Demir erkende de problematiek en zal contact opnemen met de banken om het initiatief met hen te bespreken: “De banken zetten meer en meer in op het digitale, maar moeten zorgen dat iedereen mee kan, bijvoorbeeld onze senioren. Geldautomaten in de buurt moeten een basisrecht zijn en blijven.” Omdat ook de lokale besturen, die de lokale noden het beste kennen, een cruciale rol spelen, plant de minister hierover ook overleg met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Joris Nachtergaele reageerde tevreden op de reactie van de minister: “Ik ben blij dat de minister zal samenzitten met de banken en de VVSG om de belangen van onze kleine dorpskernen op het platteland te verdedigen.”