Opnieuw kassa kassa voor Peraïta?

20 maart 2018, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Vandaag lezen we in de media dat Pascale Peraïta 280.000 euro ontslagvergoeding eist van Samusocial.

“Hallucinant! Peraïta heeft immers minstens 110.000 euro aan zitpenningen onterecht ontvangen”, aldus Brussels parlementslid Liesbet Dhaene. “Maar jammer genoeg was dit wel te verwachten: de wijze waarop Samusocial onder toezicht van de Brusselse regering het ontslag van Peraïta aangepakt heeft, is ronduit geklungel. Ook de terugvordering van de onterecht ontvangen zitpenningen blijft uit. Het ziet ernaar uit dat Peraïta nogmaals langs de kassa mag passeren.”

Nadat Peraïta in oktober 2017 aankondigde te willen terugkeren als directrice van Samusocial, heeft de raad van bestuur van de daklozenvereniging haar ontslagen om dringende redenen. Rijkelijk laat! Een ontslag om dringende redenen (en dus zonder ontslagvergoeding) kan maar ingesteld worden drie dagen nadat de werkgever kennis heeft van de feiten die het ontslag motiveren. Het schandaal was al vijf maanden eerder losgebarsten. “Waarschijnlijk heeft de raad van bestuur van Samusocial zich in oktober 2017 op nieuwe elementen moeten baseren om het dringend ontslag te rechtvaardigen”, aldus Dhaene. “Men kan maar hopen dat deze nieuwe elementen sterk genoeg zijn om de arbeidsrechtbank te overtuigen.”

Dhaene wijst ook op het gebrek aan daadkracht ten aanzien van de in te stellen procedures waarmee de onterecht verkregen zitpenningen van Peraïta teruggeëist moeten worden. Alhoewel het rapport van de onderzoekscommissie Samusocial dit aanbeveelt, gaf de huidige raad van bestuur van Samusocial al aan niet happig te zijn op het instellen van deze procedure. “De kans bestaat dat Peraïta én de zitpenningen mag houden én een royale ontslagvergoeding zal ontvangen”, aldus Dhaene. “Een dure prijs voor het gebrek aan daadkracht van de Brusselse regering als toezichthoudende overheid ten aanzien van Samusocial.”