Openhouden van twee kerncentrales is steeds enige realistische optie geweest

2 januari 2019, over deze onderwerpen: Energiebeleid

Ook vanuit de sector komen nu waarschuwingen dat een volledige kernuitstap in 2025 geen haalbare kaart zal zijn. Voor Kamerlid Bert Wollants alvast een bevestiging dat de optie om twee kerncentrales langer open te houden volwaardig op tafel moet liggen. "Een volledige kernuitstap tegen 2025 was en is geen haalbare kaart, dringend tijd dus voor een realistisch scenario" geeft Bert Wollants aan.

De timing en methodiek van minister Marghem maakt immers dat zelfs het bewuste wetsontwerp niet volstaat om de subsidies voor gascentrales toe te kennen. De minister wil dat haar opvolger in 2021 de subsidies kan toekennen. Wie dan een draaiende gascentrale wil hebben in 2025 kan niet wachten tot dan om bijvoorbeeld de vergunningen aan te vragen. Dan kom je hopeloos te laat.

Toch pleit Wollants ervoor om werk te maken van het bewuste capaciteitsmechanisme. "Zelfs met het verlengen van de twee jongste kerncentrales heb je extra productiecapaciteit nodig, zij het een pak minder", stelt Wollants, "die capaciteit zal dan nog niet draaien in 2025, maar ook de jaren daarna zal de nood aan nieuwe centrales acuut blijven."

Het N-VA-parlementslid heeft dan ook de duidelijke boodschap voor minister in lopende zaken Marghem: "leg de teksten voor aan de Kamer zodat de parlementsleden alvast hun werk kunnen doen."