“Onafhankelijk bestuurder” krijgt een geheel nieuwe definitie dankzij benoeming Close bij RSC Anderlecht

14 januari 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Vandaag vernemen we dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) “onafhankelijk bestuurder” wordt bij voetbalclub RSC Anderlecht. Mathias Vanden Borre, gemeenteraadslid en Brussels parlementslid reageert: “Dit is op zijn minst opmerkelijk want de Brusselse politiek staat er helaas niet om bekend om dossiers onafhankelijk en bekwaam te beheren. Integendeel, denk maar aan het faliekant mislukte Eurostadiondossier, waarbij zowat de hele Brusselse politieke klasse met de billen bloot ging door grootheidswaanzin, achterkamerpolitiek en schimmige besluitvorming.”

Burgemeester Close staat in politieke kringen ook bekend als “mister showbizz” en is lang niet onbesproken, hoewel hij de schijn als burgemeester voorlopig hoog weet te houden. Laten we niet vergeten dat hij bijna twee decennia meedraait in de Brusselse politiek, waarvan een decennium als voornaamste PS-schepen. Schandalen van de vorige bestuursperiode (Samusocial, GIAL, het kluwen van honderden politieke mandaten, Koninklijk Circus, NEO…) zijn nog niet vergeten en zeker bij bijvoorbeeld het Koninklijk Circus en NEO is Philippe Close een spilfiguur. Een parfum van belangenvermenging is helaas nooit veraf.

De hamvraag is uiteraard wat deze benoeming betekent voor het nieuwe stadion, waar RSC Anderlecht reeds jaren voor pleit. Het gevolg van deze beslissing is dat het exacte tegenovergestelde van wat de titel van “onafhankelijk bestuurder” zou moeten betekenen, wordt gerealiseerd. Op deze manier kan men nooit zelfs maar het principe van neutraliteit van de overheid of verbod op belangenvermenging staande houden. Wat is bijvoorbeeld de reactie bij andere Brusselse voetbal- of sportclubs? Wat betekent dit voor de locatie van het nieuwe stadion? Hoe kan garanderen dat vergunningen onafhankelijk worden beoordeeld? Etc. De Brusselse politiek leert het helaas nooit. Men is obsessief bezig met postjes, waarbij structurele hervormingen keer op keer worden geboycot. “Ik draag RSC Anderlecht als Brusselse voetbalclub een warm hart toe, maar deze beslissing gaat er bij mij helaas niet in.”