Na amper 4 maanden al 140.000 verdachte e-mailberichten gerapporteerd aan het Centrum voor Cybersecurity

16 januari 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie

Een viertal maanden geleden lanceerde het ‘Centrum voor Cybersecurity’ een campagne om alle verdachte e-mails (verdachte inhoud of phishing) te rapporteren aan haar. In die tijd verzamelde het Centrum al meer dan 140.000 e-mailberichten die konden doorgestuurd worden naar verdacht [at] safeonweb.be of suspect [at] safeonweb.be.

Dat blijkt uit een antwoord van eerste minister Charles Michel aan Kamerlid Brecht Vermeulen.

Het ‘Centrum voor Cybersecurity (afgekort CCB)’ valt onder de rechtstreekse bevoegdheid van de eerste minister en voerde een campagne om de bevolking verdachte e-mails te leren herkennen. De campagne was succesvol en werd gevoerd met advertenties bij het openbaar vervoer, via televisie- en krantenspots en via sociale media. Ook voor bedrijven was er een luik om zowel de personeelsleden, de klanten en de professionele contacten bewuster te maken.

Het CCB scande hierbij automatisch de links en bijlages van e-mailberichten met geavanceerde anti-virustechnologie. De eerste minister bevestigde dat er sedertdien dagelijks minstens 3 nieuwe phishingwebsites geblokkeerd worden.

De campagne werd als bijzonder positief geëvalueerd. Meer dan 130.000 mensen bezochten de website www.safeonweb.be.

Brecht Vermeulen: “Acties zijn er om te sensibiliseren. Maar de boodschap moet genoeg herhaald worden zodat ze niet snel verdwijnt. Ik denk dat de sensibilisering rond verdachte mails nog moet opgedreven worden. De lokale politiezones en het onderwijs zouden daar ook nog meer het voortouw mogen in nemen. Ook het CCB moet de boodschap zelf nog meer herhalen in haar eigen communicatie.”