N-VA zet schrijfster en politica Assita Kanko in de bloemetjes

8 mei 2017, over deze onderwerpen: N-VA

De Ebbenhouten Spoor gaat dit jaar naar de opiniemaakster en MR-politica Assita Kanko. Die prijs reikt N-VA-secretaris Louis Ide al voor de negende maal uit aan een nieuwe Vlaming met bijzondere verdienste. Kanko is in Vlaanderen vooral bekend als schrijfster en vrouwenrechtenactiviste.

Kanko kreeg de Ebbenhouten Spoor uit handen van Louis Ide, algemeen secretaris van de N-VA. “Als politica brengt ze een verhaal over veiligheid, over economie, over onderwijs dat een verademing is in Franstalig België. Als schrijfster geeft haar verhaal kracht aan vrouwelijke migranten om zich voor een stuk te onttrekken aan de sociale dwang die ze dikwijls nog binnen hun eigen gemeenschap ondervinden en zo hier echt een nieuw leven op te bouwen”, zei Ide lovend.

Assita Kanko (37) is een Nederbelg met Burkinese roots. Ze kwam in 2001 naar Nederland om journalistiek te studeren, maar ze woont sinds 2004 in Brussel. Vlaanderen leerde haar kennen toen ze in 2013 getuigde over haar eigen ervaring met genitale verminking. In haar boek “De tweede helft: tijd voor een nieuw feminisme” zet ze haar ideeën over vrouwenemancipatie in de wereld en bij ons uiteen. Ze werkt vandaag aan een derde boek.

Onder meer om die compromisloze strijd voor vrouwenrechten overal in de wereld prees Ide haar als een voorbeeld voor alle Vlamingen: “Helemaal superieur ben je als je onze waarden en vrijheden vertolkt. Jij herinnert ons om onze vrijheid en onafhankelijkheid niet als evident te beschouwen, omdat velen er hard voor moeten knokken.”

“Het blijft mijn overtuiging dat de negatieve benadering van identiteit en onze eigen manier van samenleven de integratie van nieuwkomers bemoeilijkt”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever, “Als je zelf niet durft te zeggen wie je bent, is het moeilijk aan nieuwkomers uit te leggen wat je van hen verwacht.”

Kanko treedt in de voetsporen van Darya Safai, die de prijs vorig jaar won, sommelier Sepideh Sedaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, acteur Gilbert Nyatanyi (‘Gilberke’ in ‘Alles kan beter’), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada. Kanko is dus de eerste politica die de prijs krijgt.