N-VA wil Vlaming winnen voor digitalisering met #SlimVlaanderen

23 maart 2018, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie

Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele en Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt vertelden deze morgen in Nevele hoe #SlimVlaanderen er voor de N-VA moet uitzien. “Er is nog te veel angst voor digitalisering, we willen tonen dat de verandering ook vooruitgang is voor de Vlamingen”, zeggen Diependaele en Van Bossuyt.

De voorstelling van de N-VA-visie rond technologie en digitalisering gebeurde bij de trackingspecialist Ovinto in Nevele. De gastheer was niet toevallig gekozen, zegt Diependaele: “Vanuit Nevele trackt Ovinto wagons van over heel de wereld. Het goederenvervoer wordt met sensoren aangesloten op het internet of things, maar eigenlijk is het een big dataverhaal. Het is een mooi groeibedrijf dat in haar niche wereldklanten heeft. Ze tonen echt waar wij in Vlaanderen sterk in zijn.”

“Er is angst voor jobverlies of het verminderen van sociale contacten. Maar de digitalisering heeft enorme voordelen”, zegt Diependaele. Met #SlimVlaanderen maakt de partij van digitalisering een speerpunt. De processen bij de overheid moeten digitaal herdacht worden. Zo wil de N-VA digitale gegevens in de gezondheidszorg gebruiken om preventief beleid uit te stippelen.

“Kinderbijslagfondsen, vakbonden en mutualiteiten fungeren vandaag te vaak als administratief doorgeefluik. Via automatische rechtentoekenning en digitale uitbetaling kan dat allemaal veel eenvoudiger en goedkoper voor de burger. Het is jammer dat bij sommige partijen de politieke wil ontbreekt om dat mogelijk te maken”, zegt Diependaele.

Met de Smart Cities is er ook bij de lokale besturen enorme dynamiek, bijvoorbeeld op vlak van mobiltieit. “In Gent is 80 procent van de technologie achter bedrijven als TomTom en Waze uitgevonden. We moeten dat meer gebruiken door parkeerplaatsen met sensoren uit te rusten en te kiezen voor slimme verkeersgeleiding”, zegt Gents lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt. “Maar ook kleinere gemeenten kunnen inspirerende projecten opzetten: denk maar aan Bonheiden dat kinderen op de fiets krijgt door hun kilometers te registeren en dat te koppelen aan een beloningssysteem. N-VA-burgemeester Guido Vaganée is dat project, dat de Smart Cities Award van Agoria won, komen voorstellen op de N-VA-partijraad en hij zal zeker navolging krijgen.”

De brochure met alle ideeën is te raadplegen op www.slimvlaanderen.be.