N-VA wil verbod op neonicotinoïde, zonder uitzondering

2 mei 2018, over deze onderwerpen: Bijen, Landbouw, Voedselveiligheid

De N-VA wil een verbod op neonicotinoïden, zonder uitzondering in de vorm van overgangsmaatregelen. Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser in het Vlaams Parlement. “De experten van de 28 EU-lidstaten zetten het licht op groen voor een verbod op het gebruik van bijendodende pesticiden neonicotinoïden. Ons land heeft zich onthouden en federaal minister Ducarme pleit voor overgangsmaatregelen. De Europese voedselautoriteit EFSA bevestigde nochtans begin dit jaar nogmaals hoe schadelijk de ‘neonics’ zijn voor de bijen en dus voor ons leefmilieu de biodiversiteit maar ook de landbouw en de voedselveiligheid. Ik vraag dan ook aan minister Schauvliege om een duidelijk signaal te geven aan haar federale collega.”

De Europese voedselautoriteit EFSA is al jaren kritisch over het gebruik van deze pesticiden. Begin dit jaar bevestigden ze dit opnieuw op basis van een bundeling van meer dan 1500 studies. De Europese Unie voerde reeds in 2013 een beperkt en tijdelijk verbod op neonicotinoïden in. Tot nu werden onder andere de bietenteelt of koolzaad niet geconfronteerd met de gevolgen van dit verbod.

De experten van de 28 Europese lidstaten zetten vorige vrijdag het licht op groen voor een definitief en breed verbod op het gebruik van neonicotinoïden op het veld. Belgie onthield zich, in tegenstelling tot andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die voor dit verbod waren. Het is straks aan de Europese Commisie om dit definitief te stemmen op basis van de definitieve standpunten van elke lidstaat. Federaal minister van Landbouw Ducarme reageerde reeds. Hij vraagt overgangsmaatregelen. De reden daarvoor zou zijn dat de alternatieven voor de ‘neonics’ nog meer schade toebrengen aan het Leefmilieu. Daarmee wil hij onder andere de bietenteelt ontzien.

Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser: “Het klopt dat landbouwers moeten geholpen worden in de transitie naar biolandbouw of naar of pesticiden die ‘bestuivervriendelijk’ zijn. Maar we weten al jaren dat dit verbod nakende is en we hadden al vele jaren de tijd om de sector te ondersteunen in dit transitietraject. Misschien moeten we even over het muurtje kijken hoe de andere landen dit doen. Maar dit belangrijk signaal vanuit Europa moeten we positief beantwoorden willen we echt werk maken van een beter leefmilieu, een propere landbouw en een halt toeroepen aan de massale bijensterfte. Ook de meer dan 6.000 Vlaamse imkers verwachten dit signaal.”