N-VA wil terugbetaling onderzoek bij plotse hartdood

26 november 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Sport

Voor jongeren onder de 35 jaar die plots overlijden bij het sporten, moet de medische diagnostiek zoals autopsie en genetische testen worden terugbetaald. Aldus een hangend voorstel van Kamerlid Jan Vercammen, zelf cardioloog. Na het zoveelste overlijden roept Vercammen zijn collega’s op tot actie.

Preparticipatie screening - iedereen die aan sport wil doen verplicht naar de cardioloog sturen - is niet aan de orde omdat dit de bevoegdheid is van de gemeenschappen. Maar de initiatiefnemer - zelf een fervent sporter en hartspecialist - is geen voorstander van een massale screening van sporters: de kosten wegen niet op tegen de baten en de resultaten van de screening zou te veel hobbysporters tot sedentarisme veroordelen.

“We weten niet altijd wat de precieze oorzaak is van plotse hartdood. De bedoeling van dit voorstel”, aldus Jan Vercammen, als cardioloog verbonden aan het Ypermanziekenhuis in Ieper, “is het verzamelen van data om een beter beeld te krijgen van het probleem en eventueel het beleid aan te passen. Terugbetaling van de autopsie en de onderzoeken zoals een genetische analyse, zullen ons al heel wat meer leren over de exacte uitlokkende factor(en). Dat kan via een eenvoudige toevoeging van een artikel bij de wet van 4 april 1974 betreffende de verzekeringen.”

Nadat afgelopen weekend de jonge atleet Niels Van Doorne plots overleed, was de preparticipatie screening weer een hot item. Zowel wielrenner Jeroen Goeleven, die thuis stierf, als zijn collega Michael Goolaerts die op de fiets in Parijs-Roubaix het leven liet, hebben de hart-screening evenwel gehad. Niks wees op problemen.

Elke jonge hartdode is er één te veel, maar omdat het sporters zijn, vallen ze op in de media. De data in de studies verschillen, maar de grootst gerapporteerde incidentie was 6,4 gevallen op 100.000 patiëntenjaren. “Plotse hartdood blijft een uitzonderlijk gebeuren”, aldus Vercammen. “Uit studies blijkt dat zelfs van de hoog risicopatiënten met hartziekten maar 0,9 procent uiteindelijk plots overlijdt. Men zou 146.000 atleten moeten screenen om één dode te vermijden en tachtig procent van de overlijdens zou bij een routine screening niet zijn gedetecteerd.” Jan Vercammen sluit niet uit dat in de toekomst gerichter onderzoek en screening betere resultaten zou kunnen opleveren, maar vandaag zou een algemene screening het doel ver voorbij schieten. “Te veel mensen zouden bij de minste melding van een onregelmatigheid niet meer sporten. Dat zou pas een probleem zijn voor de volksgezondheid.”

Jan Vercammen heeft deze zomer nog een wetsvoorstel ingediend om de terugbetaling te regelen. Hoewel er bij meerderheid en oppositie steun was, is het voorstel nog steeds niet goedgekeurd. Hij roept hen dan ook op zijn voorstel snel goed te keuren in het Parlement.