N-VA wil sperperiode voor de solden afschaffen

3 december 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen

Op 3 december begint de sperperiode voor de solden. Vanaf dat moment tot aan de start van de solden is het handelaars verboden om nog kortingen aan te kondigen voor kleren, schoenen en lederwaren. Volgens de indieners Anneleen Van Bossuyt en Katrien Houtmeyers is deze wet verouderd. Net als in het buitenland, willen ze er komaf mee maken.

Oorspronkelijk was de bedoeling van de wet om consumenten een reële korting te kunnen waarborgen tijdens de solden. Om die reden was en is het verboden om kortingen aan te bieden in de maand voor de solden.

Anneleen Van Bossuyt ziet echter verschillende problemen met de wet. “Handelaars kunnen het hele jaar door vrij kortingen aankondigen, behalve twee maanden per jaar en dan nog wordt de regel systematisch omzeild: fluistersolden, koppelverkoop, enz. Als de uitzondering de regel is geworden, waarom er dan niet gewoon de regel van maken?”

Mede-indiener Katrien Houtmeyers wijst bovendien op de voordelen van de afschaffing: “We zorgen niet alleen voor meer transparantie voor de consument, maar vooral voor meer zekerheid voor de handelaar. Zij hoeven zich niet langer zorgen te maken of ze nu wel of niet de wet naleven. Ze zijn vrij. Zo kan de economische inspectie zich bovendien focussen op echte oneerlijke concurrentie.”

De indieners wijzen er tot slot op dat het geenszins de bedoeling is om de solden zelf af te schaffen.