N-VA wil objectieve criteria VN-kandidaturen

2 mei 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Gelijke kansen

N-VA-Kamerlid An Capoen dringt aan op een procedurewijziging bij stemmingen voor kandidaturen voor VN-commissies. Dat zei ze tijdens een druk bijgewoonde zitting van de commissie Buitenlandse Zaken in het parlement. Die kwam er naar aanleiding van het debat over de toetreding van Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. “We moeten een dergelijk scenario in de toekomst koste wat het kost vermijden”, aldus Capoen.

Naar aanleiding van het debat over de toetreding van Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie lanceert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het voorstel om de procedure te veranderen. De N-VA stelt voor om een nieuw kader op poten te zetten bij dit soort stemmingen. “We moeten ervoor zorgen dat toekomstige stemmingen gebaseerd worden op de objectieve mensenrechtencriteria van de VN wanneer er moet worden gestemd over het lidmaatschap van staten in VN-commissies”, aldus Capoen.

Na de mediastorm over de toetreding van Saoedi-Arabië bij de VN-vrouwenrechtenraad moeten er in hoofdzaak twee dingen veranderen. “Ten eerste: bij toekomstige stemmingen over kandidaturen bij VN-organen moeten deze gebaseerd zijn op een set van objectieve criteria en bepaalde parameters. Want naast Saoedi-Arabië zitten er nog landen in de VN-vrouwenrechtencommissie die ook geen uitmuntend rapport hebben inzake mensenrechten”, legt Capoen uit. “Dit is geen gemakkelijke taak. Zo’n kader moet in overleg met regering en parlement minutieus uitgetekend worden en het heeft uiteraard ook een invloed op de traditie om als EU-landen in blok te stemmen.”

“Ten tweede moet de interne procedure worden veranderd. Voortaan moeten de minister van Buitenlandse Zaken en de regering rechtstreeks worden betrokken bij gevoelige stemmingen.”