N-VA wil meer uitleg over ontslagen spion met contacten uit vroegere Sovjet-Unie

6 juni 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid, Staatsveiligheid

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft na onderzoek één van zijn eigen medewerkers ontslagen. De man bleek zakencontacten te onderhouden met dubieuze figuren uit de voormalige Sovjet-Unie. Kamerlid Peter Buysrogge reageert ongerust en vraagt aan Comité I om dit voorval te onderzoeken.

Onder impuls van de N-VA is de vorige legislatuur ingezet op een echte veiligheidscultuur en is er voor het eerst terug geïnvesteerd in onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het werk is echter ver van af en ook de komende legislatuur wil de partij hier op inzetten. “Dit soort dossiers tonen de noodzaak aan om alert te blijven. De bedreiging van terrorisme, maar ook vanuit het Oosten, onder eender welke vorm, is reëel”, aldus Peter Buysrogge, lid van de parlementaire begeleidingscommissie van het Comité I.

“Deze affaire is een wake-upcall voor onze inlichtingendiensten”, vervolgt Buysrogge, “Daarom heb ik het Comité I gevraagd om deze zaak te overzoeken en het parlement hier meer informatie over te geven.”