N-VA wil amokmakers weren uit recreatiedomeinen en openbare zwembaden

17 juni 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Coronacrisis

De recreatiedomeinen openen net terug de deuren. Hoewel men er voorlopig nog niet mag zwemmen, verwachten zij een drukke zomer aangezien veel mensen zullen kiezen voor een vakantie in eigen land ingevolge de corona-epidemie. Toerisme Vlaanderen verwacht dat één op de drie Vlamingen hun vakantie in eigen land zal doorbrengen.

Helaas worden deze gebieden vaak geteisterd door rondtrekkende amokmakers met maar één doel: andere bezoekers tot last zijn. En de feiten zijn niet min: van intimidatie tot ongewenste seksuele intimiteiten, vechtpartijen en diefstallen. Eerdere politieke initiatieven hebben niet geleid tot een structurele oplossing. Het is tot op heden nog niet mogelijk om zij die problemen veroorzaken in het ene recreatiedomein, ook te weren in het andere.

N-VA-Kamerlid Koen Metsu neemt nu het voortouw om paal en perk te stellen aan dit jaarlijks wederkerend vervelend fenomeen: “Vooral na deze lockdown zijn de mensen toe aan rust en ontspanning, vaak in eigen regio. Er is géén plaats voor herrieschoppers in onze recreatiedomeinen en openbare zwembaden. Het fenomeen blijkt jaarlijks toe te nemen en het is nu hoog tijd om dit te eindigen.”

Metsu doelt op een uitbreiding van het tijdelijke plaatsverbod, naar analogie met het stadionverbod. Maak je het te bont op de ene plaats, dan zal je op de andere plekken ook voor afzienbare tijd geweerd worden. Met daaraan gekoppeld een fikse boete. 

“Daarom vraag ik nu steun in het parlement om de regering te verplichten met zwarte lijsten te werken zodat deze amokmakers een ganse zomer geweerd kunnen worden uit onze recreatiedomeinen, en wij met z’n allen kunnen genieten van vakantie in eigen streek”, vervolgt Metsu.