N-VA wil amokmakers recreatiedomeinen op zwarte lijst

16 juli 2019, over deze onderwerpen: Toerisme, Veiligheid, Justitie

De laatste weken regende het berichten in de media over jongeren die voor overlast zorgen in publieke zwembaden en recreatiegebieden. Onaanvaardbaar voor Kamerlid Koen Metsu die pleit om, via een betere registratie en een zwarte lijst, amokmakers die een plaatsverbod hebben, van elk recreatiedomein te bannen.

“Jongeren die mensen intimideren, meisjes lastigvallen en zelfs mishandelen en aanranden zijn totaal ontoelaatbaar en we moeten hier wat mij betreft kordaat tegen optreden. Iedereen moet zich in alle rust en veiligheid kunnen ontspannen zonder geterroriseerd te worden door wie dan ook”, aldus Koen Metsu.

Lokaal wordt er al opgetreden, maar de federale overheid heeft als kerntaak de veiligheid te garanderen en moet haar verantwoordelijkheid nemen. Daarom ondervroeg Metsu vandaag minister van Binnenlandse Zaken De Crem over de mogelijkheid om gekende onruststokers te weren uit publieke zwembaden en recreatiegebieden. Zelf stelde Metsu voor om een systeem uit te werken naar analogie met het stadionverbod in de voetbalwet. Via de voetbalwet worden supporters geregistreerd via de zogenaamde ‘fankaart', wie ergens een stadionverbod krijgt of op een zwarte lijst terecht komt, mag geen enkel stadion meer in.

Via een dergelijk systeem voor recreatiedomeinen kunnen we registreren wie er binnenkomt en wie zich misdraagt. Daarnaast kunnen ook lijsten met de namen van de amokmakers worden gedeeld tussen de verschillende publieke zwembaden en recreatiegebieden, zodat deze geweerd kunnen worden.

“We kunnen perfect een dergelijke fankaart uitwerken”, besluit Metsu. “Het is administratief haalbaar en kan er mee voor zorgen dat we met z’n allen terug zorgeloos kunnen genieten in onze recreatiedomeinen.”