N-VA-vrouwen kronen Katrien Van Eeckhoutte tot VLaM van 2014

6 maart 2014, over deze onderwerpen: Cultuur, N-VA

De vrouwelijke parlementsleden van de N-VA hebben Katrien Van Eeckhoutte, directeur van het Brugse Concertgebouw, verkozen als hun ‘Vlaamse Madam’ van het jaar. De VlaM-trofee wordt elk jaar op de vooravond van Internationale Vrouwendag uitgereikt aan een verdienstelijke Vlaamse vrouw. 

De vrouwelijke N-VA-parlementsleden uit drie assemblees bekronen met de VLaM al voor de zevende maal een vrouw die zich maatschappelijk verdienstelijk maakt. De trofee werd in het leven geroepen door Kamerlid Sarah Smeyers, een van de eerste vrouwelijke parlementsleden van de partij. Dit jaar gaat de prijs op voordracht van het West-Vlaamse Kamerlid Cathy Coudyser naar Katrien Van Eeckhoutte, directeur van het Concertgebouw in Brugge. 

Van Eeckhoutte krijgt de VlaM als jonge pilaar van de levendige culturele wereld in Vlaanderen. Coudyser: “Het Brugse Concertgebouw brengt kwaliteitsvolle producten naar een relatief breed publiek: zeker geen evidentie. Katrien houdt het Concertgebouw ondertussen financieel gezond”. Van Eeckhoutte heeft haar roots in het bedrijfsleven. Smeyers: “De zakenwereld en de culturele sector hoeven helemaal niet zo ver van elkaar te staan als sommige mensen lijken te denken. Ik geloof dat beide milieus elkaar iets te leren hebben”. 

Katrien Van Eeckhoutte (°1966) studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen en werkte bij ING voor ze in 2002 aan de slag ging als zakelijk leider van ‘Brugge 2002: Culturele hoofdstad van Europa’. Sinds 2003 is ze verbonden aan Concertgebouw Brugge: eerst als zakelijk leider en sinds 2007 als algemeen directeur. Van Eeckhoutte is een brugfiguur tussen artistieke organisaties en de bedrijfswereld. Ze staat voor cultureel ondernemerschap: een mix van artistieke insteken, maatschappelijk draagvlak en financiële stabiliteit die niet louter op subsidie steunt. Als vrouw heeft Van Eeckhoutte haar cultuurhuis vakkundig op de kaart gezet – en dat in een sector waar vrouwelijke leidinggevenden nog altijd meer uitzondering zijn dan regel.