N-VA vraagt verdere regionalisering in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

29 november 2019, over deze onderwerpen: Afrika, Landbouw

Kamerlid Frieda Gijbels vraagt om meer regionalisering om de Vlaamse landbouw en agrovoedingsindustrie beter te kunnen beschermen bij de uitbraak van dierenziektes, zoals de Afrikaanse Varkenspest. “Landbouw en de controle op bio-landbouw is nu al een Vlaamse bevoegdheid, maar de controle hierop niet. Dit is toch niet logisch?”

Door het uitbreken van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij everzwijnen in de provincie Luxemburg in 2018, dienden varkenshouderijen in de buurt van de besmettingshaard hun bedrijven te ruimen om mogelijke besmettingen bij gedomesticeerde dieren te voorkomen. Bovendien lijdt ook onze export hieronder. Uit een antwoord op een parlementaire vraag stelde minister Ducarme op 27 november jl. dat de export van varkensvlees, bv. door het embargo van China, met maar liefst 50 procent is gedaald (komende van 7500 ton vóór de AVP). Het verlies wordt volgens de minister geschat op 447 tot 584 miljoen euro tegen augustus 2020.

Omdat meer dan 90 procent van de varkenshouderijen zich in Vlaanderen bevinden, zijn het vooral de Vlaamse varkensboeren die hier vooral de dupe van zijn. Het ergste is dat de Vlaamse varkensboeren zich helemaal niet in een regio bevinden waar varkenspest heeft geheerst en dat er in heel België overigens geen enkel geval van varkenspest is geweest bij tamme varkens. “We vernemen dat er een volledig embargo geldt in 21 landen*, maar dat 5 landen een regionaal embargo aanhouden. Dit toont aan dat regionalisering effectief de weg vooruit is om onze Vlaamse belangen te vrijwaren en dat we hierop dus moeten blijven inzetten”, aldus Gijbels. “Op termijn moeten we er daarom ook over durven nadenken om het FAVV over te hevelen naar de deelstaten. Landbouw, dierenwelzijn en export zijn nu reeds bevoegdheden van de deelstaten. Het zou maar logisch zijn dat dit ook geldt voor alle controles daarop”, zo besluit zij.

 

*Op de vraag naar de stand van zaken van deze onderhandelingen, antwoordde minister Ducarme dat er nog een volledig embargo geldt in 21 landen (Taiwan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Servië, China, Wit-Rusland, Australië, Japan, Filippijnen, Mexico, Uruguay, Maleisië, Oekraïne, Colombië, Nieuw-Caledonië, Barbados, Kazachstan, Dominicaanse Republiek, Canada, Sri Lanka, Seychellen). In 5 landen geldt een regionaal embargo (enkel voor vlees uit de provincie Luxemburg of de aangetaste zone), met name voor Vietnam, Singapore, India, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. India en Vietnam hebben uit eigen beweging hun volledig embargo verlaagd naar een regionaal embargo en enkel Singapore heeft dat gedaan door tussenkomst van het FAVV.