N-VA vraagt parlementaire onderzoekscommissie naar Koninklijke Schenking

27 november 2019, over deze onderwerpen: Belastingen, Monarchie

Uit een onderzoek van journalisten van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS blijkt het totale wanbeheer van de Koninklijke Schenking. N-VA-Kamerleden Peter Buysrogge en Tomas Roggeman willen een parlementaire onderzoekscommissie in de Kamer om tot op het bot te kunnen uitzoeken hoe dit immense vastgoedpatrimonium georganiseerd is, maar vooral om een einde te maken aan het archaïsche, ondoorzichtige beheer van belastinggeld.

“We merken al langer dat de Koninklijke Schenking een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen. Alleen al de openstelling van het Park van Laken voor het publiek heeft heel wat voeten in de aarde”, zegt Peter Buysrogge. “We moeten als parlement eens een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld.”

“De Koninklijke Schenking zou financieel autonoom moeten kunnen werken. Nu wordt er te veel rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de koninklijke familie. We moeten een grondig onderzoek voeren waarna alle opties open liggen, waaronder ook de opheffing van de Koninklijke Schenking en koninklijke familie verantwoordelijk maken voor de financiering van bepaalde domeinen, zodat ze zelf de kosten moeten dragen”, stelt Tomas Roggeman.