N-VA vraagt onderzoek naar export mondmaskers

2 mei 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis

“Als het inderdaad klopt dat ons land in de maanden maart en april mondmaskers uitvoerde, dan is hier echt met levens gespeeld. De bevolking en het parlement hebben recht op absolute transparantie en duidelijkheid in deze saga”, reageert Kamerlid Kathleen Depoorter op een artikel in de krant De Tijd van vandaag.

Sinds eind december heerst er een wereldwijde schaarste aan mondmaskers en ander beschermend medisch materiaal ten gevolge van de coronacrisis. Doordat het virus eind februari ook in Europa toesloeg, geldt sinds 15 maart in de Europese Unie een exportverbod voor medische persoonlijke beschermingsmiddelen, daar behoren mondmaskers toe, alsook de noodzakelijke beschermingspakken die artsen en verplegend personeel in de Covid-zones dragen.

De douanediensten van de verschillende lidstaten moeten toezien op het naleven van dat exportverbod. Een lidstaat kan wel uitdrukkelijk toestemming tot export geven indien dat wenselijk is. Er zou blijken dat er per dag een zestal leveringen gebeurd zijn vanuit ons land. Als reden hiervoor worden commerciële en contractuele verplichtingen, export binnen dezelfde organisatie en humanitaire hulp opgegeven, zo heeft de krant De Tijd vernomen van de FOD economie.

Zoveelste debacle
“Ik stel mij bijzonder veel vragen bij dit nieuws”, aldus Depoorter. “Na het verliezen van ontzettend veel tijd door het onderschatten van de crisis, een saga van foute bestellingen en dubieuze leveranciers, het vernietigen en niet hernieuwen van de strategische stocks zou dit het zoveelste debacle zijn in het beheer van deze crisis. Op het moment dat onze zorgverstrekkers onbeschermd in de frontlinie stonden en de bestellingen voor ons land zelfs tegengehouden werden aan de grens van andere Europese lidstaten, toch nog de uitvoer van medisch beschermingsmateriaal vergunnen getuigt van ofwel een grote naïviteit ofwel van een gebrek aan verantwoordelijkheid. Dit moet absoluut onderzocht worden!”

“We hebben ondertussen 5 ministers bevoegd voor mondmaskers, maar onze zorgkundigen stonden onbeschermd in de frontlinie, dit terwijl in het mondaine Monaco gratis mondmaskers verspreid werden via ons land. Schandalig, nalatig … ik vind het juiste woord zelfs niet”, reageert Kathleen Depoorter verbolgen.