N-VA vraagt meer financiële transparantie van NMBS en Infrabel

29 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS

N-VA vraagt meer financiële transparantie van NMBS en Infrabel. “De burger krijgt te weinig duidelijkheid over het gebruik van zijn belastinggeld door de spoorwegen”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman.

NMBS en Infrabel vroegen afgelopen week in de Kamer om extra betoelaging van de belastingbetaler. Tijdens dezelfde zitting weigerde de NMBS echter de resultaten vrij te geven van het actieplan digitalisering. De NMBS vroeg en kreeg daarvoor 70 miljoen euro van de overheid, met als doel de digitale ticketverkoop te stimuleren. Het vormde de basis voor een afbouw van de dienstverlening aan de loketten, wiens openingsuren afgebouwd werden in 22 grote en middelgrote stations in Vlaanderen.

Toch wil de spoorvervoerder de resultaten daarvan niet ter beschikking stellen aan het publiek. “Men vraagt extra geld van de belastingbetaler maar weigert te rapporteren over de resultaten. Die vlieger gaat niet op”, zegt Roggeman. “Dat dienstverlening afgebouwd wordt in de vorm van stations of loketten kan verantwoord zijn, maar dan mag de burger die verantwoording ook krijgen.”