N-VA verwelkomt Puigdemont en Comin in het Europees Parlement

20 december 2019, over deze onderwerpen: Regio's in Europa

Voormalig Catalaans premier Carles Puigdemont en voormalig minister Toni Comin stonden vanmiddag aan de ingang van het Europees Parlement, waar ze werden opgewacht door Europarlementslid Assita Kanko. Zowel Puigdemont als Comin kregen hun toegangsbadge als Europees Parlementslid. ‘Collega’ Assita Kanko nam beide heren daarna mee naar het Europese halfrond voor een rondleiding.

“Een ontroerend en historisch moment”, noemt Assita Kanko het. “Ik ben vereerd dat ik hen als collega mocht ontvangen. Iedereen was geëmotioneerd toen ze eindelijk hun badges kregen als ‘Europees Parlementslid’. Dit is een mooie dag voor de democratie en de vrijheid. Maar we mogen niet vergeten dat er nog heel wat collega’s van Puigdemont en Comin in de Spaanse cel zitten en weeral geen Kerstmis zullen kunnen vieren thuis bij hun gezin.”

Het was Europees Parlementslid Geert Bourgeois die de bal aan het rollen liet. Nadat het Europese Hof haar uitspraak had gedaan, kondigde Bourgeois in de laatste zitting in Straatsburg bij orde van motie aan dat hij het woord zou vragen hierover. “De voorzitter van het parlement Sassoli zat daar duidelijk mee verveeld en legde daarna een verklaring af die Spanje opriep het vonnis na te leven”, aldus Geert Bourgeois.