N-VA verbolgen over vrijlating minderjarige verdachten in Brussel

29 juni 2020, over deze onderwerpen: Minderjarigen, Justitie

De Franstalige jeugdrechters in Brussel hebben hun dreigement van vorige week uitgevoerd: sinds afgelopen weekend laten ze opgepakte minderjarigen steevast weer vrij (tot nog toe minstens 1). Ze plannen die actie verder te zetten totdat minister Geens met hen samenzit.

Voor de voorzitter van de Kamercommissie Justitie, Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), is de actie van de Franstalige rechters onverantwoord: “Op kap van minderjarigen actie voeren, is jeugdrechters onwaardig. Door op deze manier druk te zetten, ontloopt de rechterlijke macht haar verantwoordelijkheid. Ook de veiligheid van de samenleving moet verzekerd worden.”

Het gaat immers potentieel om gevaarlijke jongeren. Bij de recente rellen in Brussel bleken 14 van de 22 personen die opgepakt werden minderjarig te zijn. “Het is niet ondenkbaar dat er opnieuw rellen zouden uitbreken, waarbij de relschoppers zich vaak ook tegen de politie keren. Dan kan je het toch niet maken dat minderjarige daders niet van de straat kunnen geplukt worden. Als signaal van straffeloosheid kan dat tellen”, aldus Van Vaerenbergh.

Er moet begrip zijn voor de verzuchtingen van de jeugdrechters. Zij moeten werken in moeilijke omstandigheden. “Ik roep minister Geens op een oplossing te bieden voor het personeelstekort, maar ik veroordeel tegelijkertijd de manier waarop de Franstalige jeugdrechters trachten hun doel te bereiken. Zomaar minderjarige verdachten vrijlaten is totaal onverantwoord en een rechtsstaat onwaardig”, besluit Van Vaerenbergh.