N-VA tevreden met goedkeuring mobiliteitsbudget

16 januari 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Vandaag werd het wetsontwerp betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget goedgekeurd in de bevoegde parlementaire commissie Financiën. Het ontwerp werd eind vorig jaar nog klaargestoomd door toenmalig minister Johan Van Overtveldt. Onze fractie is tevreden met de uiteindelijke tekst en keurde die dan ook goed.

Kamerlid Inez De Coninck: “Met de goedkeuring van het mobiliteitsbudget stimuleren we de overstap naar milieuvriendelijkere salariswagens en andere vormen van duurzame vervoersmiddelen voor het woon-werkverkeer (openbaar vervoer, elektrische fietsen, deelauto’s, enzovoort). De overstap naar het mobiliteitsbudget kan alleen wanneer zowel de werkgever als de werknemer akkoord zijn. Daarbij kan het resterende saldo overigens in cash worden opgenomen. Bedoeling is dat door de variëteit aan verkeersmiddelen de mobiliteit en luchtkwaliteit in onze steden verbeteren. Bovendien kunnen werknemers hier ook een financieel voordeel mee doen.”

De maatregel heeft een positieve impact op de mobiliteit en het milieu, zonder de koopkracht van werknemers aan te tasten, dankzij het behoud van het fiscaal voordeel. Op het restsaldo in cash zullen immers alleen sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn (geen belastingen).

Inez De Coninck: “De N-VA blijft voorstander van een uniforme en duidelijke regeling voor alle extralegale voordelen aan werknemers, het zogenaamde cafetariaplan. Dat wordt een belangrijk programmapunt voor een volgende federale regering.”