N-VA steunt theaters en cultuurcentra in Europees Parlement

De Europese Commissie wil hogere efficiëntienormen voor lampen en verlichtingsproducten. Vanaf 1 september 2020 zouden nieuwe, strengere standaarden gelden. Een goede evolutie, al zouden de strengere regels vooral theaterproducties in de problemen brengen. De sector vraagt een uitzonderingsstatuut.

Europees Parlementslid Sander Loones: “Onze cultuurcentra investeren nu al sterk in duurzaamheid. Zij gebruiken een mix van LED en andere duurzame lampen om een goed evenwicht te brengen tussen efficiëntie, duurzaamheid en artistieke kwaliteit. Maar zelfs met die inspanningen zouden zij nog niet kunnen voldoen aan de strengere Europese normen. Het is goed om ambitieus te zijn, het moet echter ook realistisch blijven. De N-VA steunt dan ook de oproep voor een bijzondere regeling.”

De nieuwe Europese regels zouden theaters en cultuurcentra opzadelen met een gigantische kost. Bovendien zouden zij niet langer dezelfde, hoge artistieke kwaliteit kunnen bieden.

Loones: “Vele theaters investeren sterk in groene en duurzame verlichting. Experten bevestigen daarbij dat vandaag helaas geen apparatuur bestaat die én kan voldoen aan de geplande strengere normen én dezelfde beleving en kwaliteit zou kunnen bieden. De nieuwe normen zijn dus volledig onhaalbaar. Overigens, zelfs als die verlichting wél zou bestaan, dan nog zouden de normen niet realistisch zijn. De kostprijs om alle lampen, dimmers en bedieningsapparatuur te vervangen, loopt voor vele theaters gewoon te sterk op. Zeker in de strakke timing die Europa zou opleggen.”

Vandaag geldt een uitzonderingsregime voor theaterverlichting. Met de nieuwe regeling zou die komen te vervallen.

“De N-VA en onze ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR -fractie stelden daarom een amendement voor in het Europees Parlement”, stelt Loones. “En, goed nieuws! Ons amendement werd gesteund door een grote meerderheid van de Europese Parlementsleden. Een eerste belangrijke stap. Nu is het aan de andere Europese instellingen om evenveel gezond verstand te tonen en effectief een uitzonderingsregime voor onze theaters te behouden. Zo belonen we de theaters die inspanningen leveren én kunnen we blijven genieten van topproducties op topniveau. De steun van N-VA hebben ze alvast!”