N-VA steunt groter budget voor Europees onderzoek

Vandaag lanceerde de Europese Commissie haar voorstel voor Horizon Europe. Dat is het EU-programma voor onderzoek & innovatie, voor de periode 2021-2027. De beste onderzoeksprojecten van universiteiten en bedrijven zouden de komende jaren bijna 100 miljard euro van Europa krijgen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, N-VA-experte Europees onderzoek, reageert tevreden: “De 100 miljard euro voor onderzoek en innovatie is essentieel voor de economische groei in de EU. Iedere euro die we investeren in Europees onderzoek creëert 11 euro economische meerwaarde. De resultaten zijn niet te onderschatten. Denk maar aan kankertherapieën, behandeling van HIV of nieuwe supercomputers. Allemaal ontwikkeld met Europese steun.”

Het is de negende keer dat Europa een meerjarenbudget opmaakt voor onderzoek en innovatie. Nog nooit was het voorgestelde budget zo groot als nu. Van Bossuyt: “Horizon Europe zou 25 procent meer krijgen dan haar voorganger Horizon 2020. De N-VA juicht dit toe, maar wil nog steeds een kleiner EU-budget. Daarom moet Europa zich minder richten op domeinen zoals landbouw, dat nog steeds een enorme hap uit de begroting neemt.”

Ook voor België zijn deze Europese onderzoeksmiddelen van onschatbare waarde. België ontvangt per inwoner het meeste geld voor onderzoek en innovatie. Dat geld gaat vooral naar Vlaanderen en Brussel. Van Bossuyt: “Onze Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen behoren tot de wereldtop. Het is niet verwonderlijk dat de universiteiten van Leuven en Gent de grootste Vlaamse ontvangers zijn, gevolgd door IMEC en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).”

Voor de Britten, die de EU verlaten, wordt de deur op een kier gezet. Van Bossuyt: "De Britten kunnen nog steeds deelnemen aan het onderzoeks- en innovatieprogramma eens ze de EU verlaten hebben. Onder welke vorm, is de inzet van de brexit-onderhandelingen. Deelnemers van buiten de EU zijn trouwens geen uitzondering. Zwitserland neemt bv. ook deel aan Horizon 2020 en draagt hiervoor bij aan de Europese begroting. De Britse universiteiten en instellingen reageren alvast opgelucht."

Het Europees Parlement en de Europese ministers van Onderzoek & Innovatie buigen zich de komende maanden over dit voorstel. Zij willen voor de verkiezingen van mei 2019 een akkoord vinden.