N-VA roept premier Wilmès op om woord te houden

25 maart 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Coronacrisis

Crisistijden vragen samenwerking. Dat is ook wat premier Wilmès bij herhaling beloofde: overleg met de 10 partijen die de bijzondere volmachten steunen, en overleg met alle deelstaten. “Helaas… nog geen week later blijkt premier Wilmès haar belofte al vergeten”, betreurt N-VA-Kamerlid Sander Loones. “De premier ondertekende vandaag een Europese brief, samen met Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Griekenland, … zonder daarover te overleggen. Wie constructieve samenwerking predikt, geeft best het goede voorbeeld.”

Op Europees niveau is er volop overleg over crisismaatregelen in de strijd tegen corona. Deze week is er ook een top gepland met de staats- en regeringsleiders. In aanloop naar die top, richtte premier Wilmès een brief aan de EU-raadsvoorzitter Michel.

Anneleen Van Bossuyt, N-VA-Kamerlid: “De brief pleit terecht voor een sterkere crisissamenwerking tegen corona op Europees niveau, ook het pleidooi voor een sterke Europese interne markt is erg belangrijk voor onze Vlaamse ondernemingen en consumenten. Maar het pleidooi van de premier voor Euro-corona-bonds, daar is geen eensgezindheid over. Wat ik vooral niet begrijp, is waarom de premier hier soloslim speelt? Waarom overlegde zij dit niet snel even met de deelstaten via de DGE? En gelet op het thema Europa en eurobonds, veronderstel ik dat de bevoegde ministers Koen Geens en Alexander De Croo hiervan op de hoogte waren? Het zou goed zijn indien hierover snel duidelijkheid komt.”

Ook de mede-ondertekenaars van de brief vallen op. Premier Wilmès zette haar handtekening onder andere samen met regeringsleiders Macron (Frankrijk), Mitsotakis (Griekenland), Conte (Italië), Sanchez (Spanje), Costa (Portugal). “Onze economie smeekt om een sterkere samenwerking met de Noord-Europese landen”, stelt Loones. "Die ambitie is ook expliciet opgenomen door de coalitiepartijen van het Vlaams regeerakkoord. De premier blijkt echter liever voor Zuid-Europa te kiezen en dit zonder overleg. Wie niet tegelijk de verantwoordelijkheidszin van alle Europese lidstaten versterkt, zal ook de Europese solidariteit ondergraven”, besluit Loones.