N-VA pleit voor strengere en effectieve gevangenisstraffen voor verkrachters en tienerpooiers

8 januari 2019, over deze onderwerpen: Justitie

In de laatste weken en maanden werd herhaaldelijk bericht over daders die zedenmisdrijven zoals een verkrachting of aanranding pleegden en er vanaf kwamen met slechts een straf met uitstel of zelfs de gunst van de opschorting. Ook gisteren kreeg opnieuw een kinderverkrachter een straf met uitstel. Het gaat om een Gentse toneelleraar die jarenlang minderjarigen misbruikte en een van hen ook verkrachtte. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf met uitstel onder voorwaarden. Hij zal dus geen dag in de gevangenis doorbrengen.

Afgelopen weekend kwam het verhaal van tienerpooier ‘Moreno’ onder de aandacht. Hij werd veroordeeld tot zes jaar cel, maar heeft daarvan amper in de gevangenis gezeten. “Minister Geens schuift in deze elke verantwoordelijkheid van zich af. Nochtans bepaalt hij de richtlijnen en wetten die door de magistratuur worden toegepast. Ik zou van een minister van Justitie toch meer daadkracht verwachten”, aldus Kamerlid Sophie De Wit.

Zedenmisdrijven zijn zeer ingrijpend voor het slachtoffer, dat vaak voor het leven wordt getekend. De maatschappij aanvaardt het niet langer dat dergelijke misdrijven geen effectieve en strenge straf tot gevolg hebben. Het is daarom dat de N-VA een algemene strafverzwaring voorstelt voor zedenmisdrijven zoals verkrachting, kinderprostitutie en aanranding van de eerbaarheid. Deze strafverhoging heeft mede als positief gevolg dat een straf met uitstel quasi wordt uitgesloten en ook de gunst van de opschorting dient te worden afgeschaft.

Daarnaast pleit de N-VA al lang voor een verstrenging van de wet Lejeune, waardoor voorwaardelijk vrijkomen na één derde van hun gevangenisstraf zoals Moreno, niet langer mogelijk zal zijn. “Onze voorstellen liggen klaar. Als minister Geens het echt meent, kunnen hij en zijn partij onze voorstellen steunen”, besluit De Wit.