N-VA pleit voor gegarandeerde dienstverlening in luchtvaart

13 februari 2019, over deze onderwerpen: Economie, Luchtvaart

Door de nationale staking ligt de luchthaven van Zaventem vandaag plat. De luchthaven creëert tienduizenden jobs, deze staking is dan ook zeer schadelijk voor onze economie. Daarom vindt Kamerlid Inez De Coninck dat er dringend een minimale dienstverlening moet komen voor de luchtvaart.

Betrouwbaarheid
De luchthaven van Zaventem is de tweede grootste economische pool van het land. Tienduizenden jobs zijn afhankelijk van het goed functioneren van de luchthaven. Zaventem is de internationale voordeur van Vlaanderen voor de rest van de wereld. Dat de luchthaven vandaag plat ligt, is dan ook een slechte zaak voor de economische activiteit in en rond de luchthaven. Brussels Airport staat in rechtstreekse concurrentie met nabijgelegen internationale luchthavens zoals Schiphol, Eindhoven en Charles De Gaulle. Deze staking schaadt het vertrouwen in de luchthaven van Zaventem en dreigt vliegtuigmaatschappijen weg te jagen.

Minimale dienstverlening
“Het is hoog tijd dat ook in de luchtvaart een vorm van minimale dienstverlening wordt ingevoerd”, zegt Inez De Coninck. Het Kamerlid was mede-initiatiefnemer van de huidige minimale dienstverlening bij de NMBS. “Vandaag heb je als reiziger tenminste enige vorm van zekerheid over welke treinen al dan niet rijden. Dat moet ook voor de luchtvaart kunnen. Zo krijgen de duizenden passagiers op Zaventem en de regionale luchthavens houvast over hun vlucht.”

Dit zou betekenen dat een basisdienst voorzien wordt bij luchtverkeersleider Skeyes, tot voor kort Belgocontrol. Zo hebben passagiers duidelijkheid over welke vluchten behouden blijven op een stakingsdag. De gegarandeerde dienstverlening voor de luchtvaart was onderdeel van het regeerakkoord van Michel I. “Helaas heeft minister Bellot daar niets mee gedaan. Anders had je vandaag waarschijnlijk wel opstijgende vliegtuigen in onze luchthavens”, besluit De Coninck.