N-VA pleit voor een duidelijk standpunt inzake antihomowetten in Belgische partnerlanden

Tsjaad is het 37e Afrikaanse land dat maatregelen treft tegen holebi’s. Ook in 13 van de 18 Belgische partnerlanden is er sprake van allerhande discriminatie t.o.v. holebi’s. Er zijn zelfs Afrikaanse staten waar de doodstraf toegepast kan worden. Een bijzonder onrustwekkende situatie en evolutie. N-VA-Kamerlid An Capoen (N-VA) ondervroeg hierover minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo.

In het Tsjaadse parlement werd eind september een wetsvoorstel ingediend dat homoseksualiteit strafbaar maakt met een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 50.000 tot 500.000 Centraal-Afrikaanse franken. Onaanvaardbare straffen en forse bedragen voor een notabene straatarme bevolking. Hiermee zou Tsjaad het 37e land worden op het Afrikaanse continent dat onduldbare maatregelen neemt tegen holebi’s. Zo waren er recentelijk ook parlementaire initiatieven in Kameroen en Gambia. In Zimbabwe, Nigeria, Tanzania, Swaziland, Sierra Leone en Malawi is het criminaliseren van homoseksualiteit al langer een ‘gebruik’.

Het Tsjaadse voorstel is een bewijs van een jammerlijke evolutie op het Afrikaanse continent. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan bekrachtigde in januari van dit jaar nog een wet dat homohuwelijken verbiedt en met een celstraf tot 14 jaar bestraft. Ook in het openbaar affectie tonen voor iemand van hetzelfde geslacht, evenals lid zijn van een holebi-organisatie is er verboden. Naast het criminaliseren van homoseksualiteit bestaat in Nigeria, Mauritanië en Soedan zelfs de mogelijkheid om de doodstraf toe te passen. “Deze ontwikkelingen zijn zeer onrustwekkend”, zegt N-VA-Kamerlid An Capoen.

In 13 van de 18 Belgische partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking bestaan er vormen van discriminatie t.o.v. holebi’s. Nochtans bepaalt de ‘Wet betreffende Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ dat mensenrechten - zoals seksuele geaardheid- prioritair zijn voor een Belgische ontwikkelingssamenwerking. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) herhaalde deze prioriteit recent nog.

Het regeerakkoord voorziet een koppeling van onze steun aan meetbare bewijzen voor de uitbouw van een solide en democratische maatschappij. Op een mondelinge vraag van Kamerlid An Capoen (N-VA) in de commissie Buitenlandse Betrekkingen verklaarde minister De Croo dat hij het beleid van zijn voorgangers, Magnette (PS) en Labille (PS), zal veranderen. Hij gaat onderzoeken hoe de Ontwikkelingssamenwerking gekoppeld kan worden aan concrete vooruitgang.

An Capoen: “De N-VA pleit voor een duidelijk standpunt en signaal betreffende de antihomowetten in die Belgische partnerlanden.”