N-VA-parlementsleden verwelkomen 5G in Vlaanderen na tegenkanting in Wallonië

22 april 2020, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie

Federaal en Vlaams N-VA-volksvertegenwoordigers Michael Freilich en Andries Gryffroy roepen op tot een snelle uitrol van 5G in Vlaanderen na negatieve reacties uit Wallonië. “Als men in Wallonië 5G-complottheorieën ernstig wil nemen dan mag dat in geen geval Vlaanderen tegenhouden om wel volop in te zetten op technologische innovatie”, luidt het.

Diverse Franstalige kranten melden vandaag dat Proximus de uitbreiding van het 5G-light netwerk voor onbepaalde tijd opschort in bepaalde Waalse gemeenten. Er was namelijk veel weerstand bij verschillende Waalse gemeenten tegen de nieuwe technologie. Dat was onder andere het geval in Ottignies-Louvain-la-Neuve, Châtelet, maar ook in grotere steden zoals Doornik, Aarlen, Charleroi en zelfs in de hoofdstad Namen. Tegenstanders menen dat 5G “gevaarlijke” stralingen uitstuurt en sommigen van hen gaan zelfs zo ver om ook de verspreiding van het coronavirus te linken aan de 5G-technologie.

Nochtans bestaat hier geen enkele wetenschappelijke basis voor, en hebben verschillende experts zich in deze zin reeds meermaals uitgesproken, zowel tijdens parlementaire debatten als in TV-optredens in onder andere Terzake. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie beamen dat. Niet alleen in Wallonië wordt 5G niet warm onthaald, ook in Brussel stelt zich een probleem voor de uitrol ervan. Reden hiervoor zijn de extreem strenge stralingsnormen, die bovendien veel strenger zijn dan wat door internationale organisaties wordt voorgeschreven als veilige norm.Het zijn vooral de Franstalige partijen die in Brussel 5G blokkeren.

Vlaams Parlement
“Vlaanderen staat open voor nieuwe technologieën en is zich ervan bewust dat die noodzakelijk zijn om onze economie vooruit te helpen en onze bedrijven een voorsprong te geven”, aldus Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy.

Daarenboven is hier ook een rol weggelegd voor de Vlaamse Regering en de lokale besturen. Het is immers hun verantwoordelijkheid om de complottheorieën inzake 5G de wereld uit te helpen, op basis van de bestaande wetenschappelijke consensus. Op die manier wordt ook bij de bevolking hiervoor een draagvlak gecreëerd en kan Vlaanderen volop inzetten op de economische en technologische voordelen die met 5G gepaard gaan.

Kamer
Michael Freilich, die voor de N-VA in de Kamer het dossier telecommunicatie opvolgt stelt: “Ik roep Proximus op om de vrijgekomen capaciteit prioritair te investeren in Vlaanderen en daar versneld uit te rollen. Het is namelijk van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de Vlaamse economie dat nieuwe technologieën en innovaties zo vlug en zo breed mogelijk uitgerold worden.”

Conclusie
Voor Freilich en Gryffroy is de conclusie glashelder: “Vlaamse steden en gemeenten hebben zich niet verzet tegen de uitrol van 5G en omarmen volop de technologische innovatie. Het kan niet de bedoeling zijn dat we de boot dreigen te missen, omwille van broodjeaapverhalen die de ronde doen. Laat het gebrek aan openheid voor innovatie in Wallonië géén rem zijn op de snelle uitrol van 5G in Vlaanderen.”