N-VA: Onbegrijpelijk dat ‘Jihadimoeder’ voorwaardelijk vrij is

8 augustus 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie

N-VA-Kamerleden en justitiespecialisten Sophie De Wit en Kristien Van Vaerenbergh vinden het onbegrijpelijk dat Fatima Aberkan, ook bekend als de Jihadimoeder, terug voorwaardelijk op vrije voeten is. Dat komt omdat het Hof van Cassatie haar zaak nog niet heeft behandeld en het Brussels gerecht nu heeft beslist dat de redelijke termijn is overschreden. “Aberkan kreeg 15 jaar cel, de zwaarste straf die kon gegeven worden. In tijden van terreurdreiging 3 is het onbegrijpelijk dat justitie dit dan niet als prioriteit beschouwt”, vinden De Wit en Van Vaerenbergh.

Fatima Aberkan is één van de spilfiguren rond de rekrutering van Syriëstrijders. “Ze kreeg dan ook de maximumstraf voor haar betrokkenheid bij dit terrorisme. Het Hof van Cassatie oordeelt niet meer over de feiten zelf, maar moet enkel nagaan of de procedures correct werden gevolgd, waartegen Aberkan cassatieberoep aantekende. Dat Cassatie nog geen datum heeft geprikt om dat beroep te behandelen en Aberkan daardoor voorwaardelijk kan vrijkomen, doet in deze tijden toch echt de wenkbrauwen fronsen”, vindt Sophie De Wit.

Van Vaerenbergh hoopt dat zulke vrijlatingen door getalm van justitie in de toekomst niet meer voorkomen. “Voor de regering en de politie is de terreurbestrijding een absolute prioriteit. Het is belangrijk dat ook justitie op diezelfde golflengte zit, anders verliezen we al onze geloofwaardigheid in de strijd tegen terrorisme. In de huidige gespannen terreuromstandigheden is de houding van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling onbegrijpelijk en de vele moeite die wordt gedaan om de geloofwaardigheid van justitie terug op te bouwen wordt hiermee door justitie zelf in een klap tenietgedaan. Dit getuigt van een grote wereldvreemdheid en geeft aan andere veroordeelden het signaal dat ze maar gewoon in cassatieberoep moeten gaan om terug op vrije voeten te komen.”