N-VA niet overtuigd van voordeel uitstel solden

6 mei 2020, over deze onderwerpen: Economie, Coronacrisis

Vandaag wordt in de Kamercommissie Economie gedebatteerd over een wetsvoorstel dat de bedoeling heeft om de soldenperiode uit te stellen tot augustus. De indieners willen hiermee de handelaars tegemoet komen die noodgedwongen de deuren moesten sluiten door de coronacrisis en hierdoor inkomensverlies leden. N-VA-Kamerleden Anneleen Van Bossuyt en Katrien Houtmeyers zijn er niet van overtuigd dat het uitstellen van kortingen de oplossing voor dit probleem is.

Anneleen Van Bossuyt: “Het zijn moeilijke tijden voor handelaars en we begrijpen dat ze de geleden verliezen zoveel mogelijk willen goed maken. Een uitstel van de solden- en sperperiode kan daarom aantrekkelijk lijken. We vrezen echter dat voor een langere periode vaste prijzen hanteren meer kwaad dan goed zal doen. Het is niet omdat iets goed klinkt dat het ook goed is.”

Katrien Houtmeyers vreest dat een uitstel van de soldenperiode naar augustus de consument enkel maar meer richting het (al dan niet elektronische) buitenland zal duwen. Ze wijst er bv. op dat in Duitsland nu net stemmen opgaan om de soldenperiode een maand te vervroegen en reeds in juni te laten ingaan.

We moeten er dus voor zorgen dat onze handelaars, vooral ook de kleine, zoveel mogelijk van hun stock kunnen verkopen. Van Bossuyt: “Vele, vooral kleine handelaars, zullen met betalingsmoeilijkheden geconfronteerd worden en zullen dus snel cash nodig hebben. Ook veel consumenten hebben koopkracht verloren en zullen dus verkiezen om met korting hun aankopen te doen. Eerder dan de markt te bevriezen, lijkt het ons beter om de markt nu te laten spelen zodat de handelaars zo snel mogelijk opnieuw de nodige cash ter beschikking hebben.”

Bovendien is het volgens Van Bossuyt en Houtmeyers ook onduidelijk wat het lot is van de wintersolden, nu die kort op de uitgestelde zomersolden zouden volgen. “Worden die dan ook niet beter uitgesteld?” 

De N-VA is dan ook bezorgd om de vele losse eindjes van dit voorstel, waar vooral de kleine handelaar de dupe van dreigt te worden. “In normale parlementaire tijden zouden we alle betrokken partijen horen over dit voorstel, want onze contacten leren dat er allerminst een unisono pleidooi voor het uitstel van de soldenperiode is bij de verschillende handelaars. Dat dit geen normale tijden zijn, hoeft geen betoog. Bovendien willen handelaars terecht zo snel mogelijk duidelijkheid in deze onzekere tijden. Daarom verzetten we ons niet, maar niet zonder kritische noot”, zo besluiten Van Bossuyt en Houtmeyers.