N-VA laakt beslissing NMBS om GAIA-campagne te weigeren

4 oktober 2017, over deze onderwerpen: NMBS, Dierenwelzijn

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft in aanloop naar het offerfeest moeten afzien van een affichecampagne in een aantal treinstations. Publifer, dochteronderneming van de NMBS die instaat voor de reclameregie in de stations, gaf geen toelating omdat er een schaap op te zien was dat bloed weende. N-VA-parlementsleden Inez De Coninck en Yoleen Van Camp reageren vol onbegrip: “Het gaat om een affichecampagne ter bevordering van dierenwelzijn, wie kan daar nu tegen zijn?”

Federaal parlementslid Inez De Coninck voelde minister Bellot hierover aan de tand in de commissie deze week. “De minister gaf aan dat de weigering van de campagne gebaseerd was op het feit dat deze als stigmatiserend zou overkomen bij een bepaalde religie omdat er een schaap met een bloedend oog op te zien was, en dit tijdens het offerfeest. Op mijn vraag of we een lijst konden krijgen van alle campagnes die ooit geweigerd waren in de stations, moest de minister het antwoord schuldig blijven”, aldus De Coninck.

De beide parlementsleden vinden in elk geval dat de redenering van de minister en de NMBS nergens op slaat. “Het gaat hier niet om een campagne die als doel heeft om een bepaalde religie te stigmatiseren, het gaat hier om een campagne ter bevordering van dierenwelzijn. Welke mens en/of welke religie kan hier nu tegen zijn of door geschoffeerd zijn?”, aldus Yoleen Van Camp.

De parlementsleden roepen minister Bellot dan ook op om met Publifer rond de tafel te gaan zitten om de regels en procedures over het al dan niet toestaan van een aangevraagde affichecampagne te herbekijken. “Want het kan echt wel niet dat affichecampagnes die ons willen laten nadenken over dierenleed en het belang van dierenwelzijn, niet meer welkom zouden zijn in onze stations”, aldus de parlementsleden.