N-VA geeft horeca meer ademruimte

5 juni 2020, over deze onderwerpen: Horeca, Belastingen, Coronacrisis

Maandag mag een groot deel van de horeca terug opstarten. Ondanks deze heropstart zijn hun problemen nog niet van de baan. Daarom werd vandaag in de Kamercommissie Economie een noodplan voor de horecasector aangenomen. “Als N-VA-fractie hebben wij duidelijk onze stempel gedrukt op dit voorstel, met bijvoorbeeld een btw-verlaging en inspectiediensten die coachend zullen optreden. Bovendien hebben we linkse recepten, zoals een bevriezing van faillissementen, een verbod op ontslagen of het automatisch toekennen van ondersteunende maatregelen, kunnen tegenhouden. We hopen dat de regering dit voorstel snel uitvoert”, aldus Katrien Houtmeyers.

Btw-verlaging
De belangrijkste verwezenlijking is een btw-verlaging, om onze horecaondernemingen te steunen. Sander Loones legt uit: “Een algemene btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent voor restaurants, cafés en cateringdiensten zal hen de nodige ademruimte geven om deze crisis te overbruggen.”

Coachende inspectiediensten
Daarnaast is het voor de N-VA belangrijk dat de inspectiediensten de horecaondernemers bijstaan bij de opstart van hun zaak en hen niet onnodig straffen. Katrien Houtmeyers verduidelijkt: “De horeca ondernemingen moeten met veel maatregelen rekening houden bij een heropening om alles veilig te laten verlopen. Dit vraagt heel wat inspanningen van hen. Inspectiediensten zouden daarom niet onnodig mogen sanctioneren, maar eerder advies geven aan de horeca zaken en dus coachend optreden.”

Aandacht voor evenementensector
Tot slot vraagt Anneleen Van Bossuyt ook aandacht voor de evenementensector. “Ook deze sector is zwaar getroffen en heeft nog niet direct zicht op beterschap. Het is ook belangrijk om met hen in dialoog te treden en samen maatregelen uit te werken.”