N-VA-EU-parlementslid Assita Kanko mee met onderzoeksmissie naar Malta

2 december 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid

Een delegatie van het Europees Parlement bezoekt Malta op 3 en 4 december voor een onderzoeksmissie, naar aanleiding van de ontwikkeling in het onderzoek naar de moord op journaliste en blogster Daphne Caruana Galizia in 2017. De delegatie, waaronder ook Europees Parlementslid voor de N-VA Assita Kanko, zal er onder meer de Maltese regering en autoriteit en de familie van de vermoorde journaliste ontmoeten en een inventaris maken van de situatie ter plaatse.

In het licht van de recente politieke en gerechtelijke ontwikkelingen op Malta en de voortdurende verdediging van de rechtsstaat in de EU, heeft het Europees Parlement besloten een delegatie te sturen voor een onderzoeksmissie om de situatie ter plaatse te evalueren. De delegatie, die naar verwachting vandaag (maandag) 's avonds naar Malta komt, bestaat uit Europese Parlementsleden van alle fracties. Voor de ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR is dat Assita Kanko. “We gaan er in de eerste plaats om de situatie te inventariseren en met tal van mensen te praten, zoals de president van de republiek Malta, de procureur-generaal, mensen van het parket, maar ook de familie van de vermoorde journaliste”, aldus Assita Kanko.

Het bezoek is een initiatief van de Monitoringgroep die het Europese Parlement in de schoot van haar Commissie Burgerlijke Vrijheden heeft opgericht, in de nasleep van onder meer de moord op de Maltese journaliste en Ján Kuciak, de Slowaakse journalist die vorig jaar samen met zijn vriendin werd doodgeschoten. 

De onderzoekscommissie zal in principe op woensdag een eerste verslag uitbrengen.