N-VA coöpteert Mark Demesmaeker als senator

18 juni 2019, over deze onderwerpen: N-VA

De partijraad van de N-VA stemde vandaag voor de invulling van de gecoöpteerde Senaatszetel waar de partij recht op heeft. De keuze viel op Mark Demesmaeker, voormalig Europees Parlementslid.

Mark Demesmaeker zette in 2004 de stap naar de nationale politiek. Daarvoor was hij onder meer nieuwsanker bij VTM en presenteerde hij diverse tv-programma’s. Hij werd in 2004 meteen verkozen tot Vlaams Parlementslid in de kieskring Vlaams-Brabant. Hij behield die zetel bij de volgende Vlaamse verkiezingen in 2009. Ondertussen was hij sinds 2006 ook schepen in zijn thuisstad Halle.

In 2013 volgde hij Frieda Brepoels op als Europees Parlementslid. Daar zette hij zich vooral in voor het Zelfbeschikkingsrecht Zelfbeschikkingsrecht (van volkeren): Term uit het internationale staatsrecht die het recht aanduidt van volkeren over de hele wereld om zelf te beslissen tot welke staat hun grondgebied zal behoren of onder welk bestuurlijk gezag zij willen vallen. De N-VA staat onverkort achter dit universele en onbetwistbare recht. zelfbeschikkingsrecht van de Catalanen. Maar het was vooral op het vlak van milieu dat Mark hoge ogen gooide. Al in 2017 werd hij door Vote Watch uitgeroepen tot meest invloedrijk Europarlementslid inzake milieu, en in 2018 werd hij door het European Parliament Magazine genomineerd voor beste milieuparlementslid.

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Mark Demesmaeker op een vierde plaats. Ondanks een goede persoonlijke score moest de partij één Europese zetel inleveren.

“Ik ben de partij zeer dankbaar dat ik mijn politieke werk op nationaal niveau kan verderzetten. Al is het wel een heel andere omgeving. Ik blijf samen met mijn partij ijveren voor de uiteindelijke afschaffing van de Senaat. Maar dat zal me niet weerhouden om ook hier mijn stem te laten gelden voor de zaken die mij nauw aan het hart liggen: een écht Vlaams en een écht groen beleid.”