N-VA blij met netwerkradio Nederlandstalige muziek

5 mei 2017, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Media

De Vlaamse Regering legde vandaag de frequentiepakketten vast waarvoor de “netwerkradio’s” kunnen kandideren. Er wordt ruimte vrijgemaakt voor in totaal vier netwerkradio’s. “Dat minstens één van de nieuwe commerciële netwerkradio’s een Nederlandstalig en Vlaams profiel moet hebben, is voor ons heel belangrijk, zegt Vlaams Parlementslid en mediaspecialist Wilfried Vandaele (N-VA). “Dat ondersteunt onze creatieve muziekindustrie in Vlaanderen, versterkt onze identiteit, en maakt ongetwijfeld heel wat luisteraars blij.”

De hertekening van het radiolandschap heeft o.m. tot doel dat lokale radio’s weer echt lokaal worden en zich niet meer laten opnemen in zogenaamde “ketenradio’s”, die zich liefst op een zo groot mogelijk gebied richten en geen plaatselijk nieuws meer brengen. Nieuw is dat er hiernaast plaats wordt ingeruimd voor vier ‘netwerkradio-omroeporganisaties’. Daarvoor worden ca. 15 frequenties samengebracht over verschillende steden in Vlaanderen, wat een theoretisch bereik realiseert dat varieert tussen 42 procent en 65 procent van het grondgebied. De netwerkradio’s kunnen een generalistisch profiel hebben, of een specifiek profiel (jazz-, rock-, folk-, of cultuur- of sportradio). Daarnaast zal de Vlaamse Regering ten minste één netwerkradio-omroeporganisatie erkennen waarvan het programma-aanbod is opgebouwd rond een Nederlandstalig en Vlaams profiel of muziekaanbod.

“Voor de N-VA is het belangrijk dat minstens één van die netwerkradio’s zich toelegt op Vlaamse en Nederlandstalige muziek”, zegt Wilfried Vandaele. De N-VA spant zicht bij elke nieuwe beheersovereenkomst met de VRT in om het aandeel van de Vlaamse en Nederlandstalige muziek op de radiozenders van de openbare omroep te vergroten. Vandaag moet de VRT minstens 25 procent Vlaamse muziek brengen op alle zenders, minstens 30 procent Nederlandstalig op Radio 2 en 15 procent op Radio 1. Radio 2 moet een “uitgesproken Nederlandstalig muziekprofiel” hebben. Nu zetten we die stap ook voor een commerciële netwerkradio.”

In Vlaamse producties spelen Vlamingen een bepalende rol, maar kunnen ze ook in een andere taal dan het Nederlands zijn. “Nederlandstalige producties” betekent dat ze in het Nederlands zijn, maar ze kunnen ook in bv. Nederland gemaakt zijn of door een anderstalige in het Nederlands worden gezongen.