Mogelijk kankerverwekkende paracetamol in België: N-VA vraagt snelle actie

10 juli 2020

Drie in China geproduceerde partijen paracetamol zijn vervuild met de kankerverwekkende stof PCA, ontdekten de Nederlandse krant NRC en tv-programma Zembla. Kamerlid Kathleen Depoorter dringt aan op een onderzoek in ons land: “We moeten onderzoeken hoeveel van deze gecontamineerde paracetamol in ons land circuleert en van de markt halen. Risico’s kunnen we met een geneesmiddel dat zoveel mensen nemen niet riskeren.”

De grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, verkoopt paracetamol die vervuild is met 4-chlooraniline, afgekort PCA. Deze stof – ontstaan bij de productie van paracetamol – is genotoxisch carcinogeen volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). PCA kan levertumoren veroorzaken bij proefdieren door aantasting van het genetisch materiaal.

De fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse NRC en tv-programma Zembla. NRC en Zembla lieten monsters van drie door Anqiu Lu’an geproduceerde partijen van de pijnstiller en koortsremmer analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland.

De Nederlandse journalisten legden hun bevindingen ook voor aan hoogleraar Jan Tytgat (KU Leuven), die de toezichthoudende instanties oproept de vervuilde partijen te traceren en uit de markt te nemen. De drie vervuilde partijen zijn in het voorjaar van 2019 gemaakt, en goed voor zo’n 36 miljoen pillen. Waar ter wereld de vervuilde paracetamol is beland, is niet bekend.

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) dringt bij minister De Block aan op snelle actie. “Paracetamol is een geneesmiddel dat bijna iedereen gebruikt, we kunnen ons dan ook geen elke risico veroorloven. We moeten snel onderzoeken of er ook in ons land van de vervuilde paracetamol is beland en deze zo snel mogelijk uit de rekken halen.”