Modernisering Europees auteursrecht eindelijk in de steigers

9 december 2015, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Technologie

Europees Commissaris voor de Digitale Interne Markt, Andrus Ansip, heeft vandaag zijn nieuwe voorstellen rond auteursrechten bekend gemaakt. De N-VA reageert voorzichtig optimistisch: "Verschillende facetten van het auteursrecht zijn momenteel achterhaald door de snelle technologische en digitale ontwikkelingen. Nieuwe diensten zoals Netflix zijn ontstaan zonder dat het wetgevend kader er in feite ruimte voor biedt. Een modernisering van het auteursrecht is dus echt wel noodzakelijk", vindt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt.

Ansip wil met zijn plan voornamelijk een betere toegang tot bepaalde content binnen de EU verschaffen. Hiernaast opent hij ook het debat rond het blokkeren van diensten in het buitenland (geoblocking) en de beperkingen en uitzonderingen van het auteursrecht.

"Het is goed dat de Europese Commissie eindelijk enkele onbesproken elementen duidelijk aanhaalt. Maar in het komende debat moeten we alleszins rekening houden met de verschillende belangen. De consument die een Netflix-abonnement aanschaft, moet daar in de hele EU gebruik van kunnen maken. Maar we moeten ook rekening houden met onze eigen Vlaamse audiovisuele sector en die alle kansen bieden om hoogwaardige producties, dragers van onze Vlaamse cultuur, in een diverse Europese markt te valoriseren om de financiering voor nieuwe producties te verzekeren. We moeten dus een correcte balans vinden", stelt Kamerlid Peter Dedecker.

Hiernaast toont de Europese Commissie de wil om auteursrechten op een positieve manier in te zetten om de toegang tot legale content te vergemakkelijken. "Dit moet ervoor zorgen dat er minder illegaal gedownload wordt, wat uiteraard een goede zaak zou zijn", zegt Van Bossuyt. Daarnaast moedigen de parlementsleden een correct gebruik van het 'fair use-principe' aan. “Mensen moeten legaal aangekochte content kunnen genieten op de plaats, het moment, het toestel en de manier waarop zij dat wensen zonder bijkomende restricties of heffingen”, aldus Dedecker, die benadrukt dat 'fair use' in geen geval economische schade mag toebrengen aan auteurs en artiesten.

Het is nu de taak van het Europees Parlement om deze plannen grondig te bespreken en te wijzigen waar nodig. Commissaris Ansip geeft hiermee het startschot voor een hele reeks voorstellen rond de digitale interne markt.