Minister Diependaele lanceert campagne rookmelders op kot

14 oktober 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid

Na de grootschalige rookmelderscampagne van Wonen-Vlaanderen dit voorjaar, start vandaag een gerichte campagne voor kotstudenten. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele: “Nu het academiejaar goed gestart is en kotstudenten stilaan geïnstalleerd zijn, willen we met deze campagne het belang van rookmelders op kot in de kijker zetten. Want rookmelders redden levens.”

Het agentschap Wonen-Vlaanderen werkte tijdens haar grootschalige campagne in het voorjaar al samen met het Netwerk Brandweer. Eind vorige week was er al de start van een algemene campagne om de verplichting van rookmelders, vanaf 1 januari 2020, nog eens te herhalen. Daarenboven lanceert Vlaams minister van Wonen Diependaele vandaag een campagne gericht op studenten.

Hoewel het de kotbaas is die de rookmelders moet plaatsen, moeten ook de studenten zelf bewust zijn van het belang van rookmelders. Matthias Diependaele: “In overleg met enkele studentensteden en hogescholen en universiteiten, focussen we met deze campagne op het goed onderhoud van de rookmelder. Studenten moeten de rookmelders in hun kot regelmatig testen en afstoffen, de batterij niet verwijderen of de rookmelder niet afplakken.”

Deze campagne wordt ook via sociale media gevoerd, en hierbij wordt dj Yolotanker ingeschakeld. De Herentalse dj belde aan bij een aantal studentenkoten en maakte met het geluid van hun rookmelders een nummer. Hij zal ook een dj-set geven in een studentenkot. De studenten moeten daarvoor een selfie met een rookmelder op kot posten op facebook, en dj Yolotanker kiest dan een winnaar.