Minister Demir voorziet samen met hotelketen extra vluchthuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld

3 april 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Coronacrisis

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir bereikte vandaag een akkoord met een hotelketen om het aantal opvangplaatsen voor huiselijk geweld tijdens deze coronacrisis sterk uit te breiden. “Deze hotelketens tonen zich solidair tijdens deze noodsituatie en maken het mogelijk om een uitweg te blijven geven aan slachtoffers van huiselijk geweld.” De minister benadrukt nogmaals dat de Family Justice Centers en de Vlaamse hulplijnen bereikbaar blijven voor wie ze nodig heeft. De hotelketen wordt om reden van veiligheid tot na de coronacrisis anoniem gehouden.

“Slachtoffers op de vlucht voor intrafamiliaal geweld, dat is een essentiële verplaatsing. Zeker vandaag. We moeten ons bewust zijn van de gevaarlijke situaties die gepaard gaan met een beperking van bewegingsruimte tijdens de corona maatregelen. Voor die slachtoffers bieden we nu een vluchtroute aan. Dankzij onze hotelpartner kunnen we veilige havens bieden voor hen en hun kinderen”, aldus Demir.

“Want aan slachtoffers van huiselijk geweld mogen we nooit ‘blijf in uw kot’ zeggen”, zegt Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir. “Opvanginitiatieven voor slachtoffers van partnergeweld of kindermishandeling geraken sneller volzet door de coronamaatregelen. Bovendien worden veel rechtszittingen geschrapt waardoor een tijdelijk huisverbod voor een dader mogelijk niet verlengd wordt. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers wel nog opgevangen kunnen worden, springt een hotelketen mee in de bres. Zij stellen graag hun gesloten hotelgebouwen ter beschikking. Ik ben hen daar zeer dankbaar voor.”

Hotelsector toont solidariteit
“Als wij een antwoord kunnen bieden op deze grote maatschappelijke nood, dan doen we dat graag. Ook wij willen niet dat slachtoffers van huiselijk geweld in de kou blijven staan”, luidt het bij de uitbater.

Concreet stelt de hotelgroep hun infrastructuur ter beschikking als vluchthuis voor slachtoffers tot na de coronacrisis. “Aangezien slachtoffers nu geen andere uitweg hebben, willen we hen sneller een voorlopige thuis aanreiken als oplossing, minstens tot na de coronacrisis. In ieder geval kunnen we hen voldoende bijkomende plaatsen aanbieden. De Family Justice Centers en mijn kabinet werken momenteel de verdere practica uit. De Family Justice Centers coördineren alles”, stelt Demir.

Omwille van de noodzakelijke discretie wordt niet gecommuniceerd over de locaties die gebruikt zullen worden, noch over de naam van de hotelgroep. De eventuele extra kosten voor de hotelgroep dekt de Vlaamse overheid. Na afloop van de coronacrisis zal de hotelgroep uitgebreid in de bloemetjes zetten voor hun warme solidariteit.

Vlaamse hulplijnen blijven beschikbaar
“We moeten ook blijven zorgen voor een veilige uitlaatklep voor deze slachtoffers”, zegt Demir. Ze benadrukt daarom nogmaals dat de Vlaamse hulplijnen voor geweld openblijven. “Slachtoffers mogen er niet mee blijven zitten en moeten er over praten. Ook als je zelf geen slachtoffer bent maar een vermoeden hebt dat iemand in uw buurt slachtoffer is, roepen we op dit te melden.”, stelt Demir.

Slachtoffers kunnen bellen of chatten met 1712, de hulplijn bij vragen over geweld. 
Minderjarigen kunnen ook chatten op nupraatikerover.be.
Specifiek bij seksueel geweld kan men nog steeds terecht bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld. Zij blijven ook open, en hun chat op seksueelgeweld.be
In acute noodsituaties belt men voor politie noodnummer 101 en voor medische hulp noodnummer 112.