Minister Demir voorziet 13 miljoen voor bedrijven die warmte inzetten als energiebron

19 februari 2020, over deze onderwerpen: Energiebeleid

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir wil, in het kader van de energietransitie, meer investeren in warmte. Ondernemers kunnen nog tot 11 maart een subsidieaanvraag indienen om hun warmteoverschotten te gebruiken als energiebron of om warmtenetten aan te leggen. De minister maakt daar 13 miljoen euro voor vrij.

Tot en met vandaag werd er, in het kader van de energietransitie door de overheid vooral in zonne- en windenergie geïnvesteerd. Daar komt nu nog een extra pijler bij: warmte. Tijdens een eerste subsidieronde voorziet Energieminister Zuhal Demir 13 miljoen euro.

“We staan voor een grote energietransitie die ons zal helpen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Groene stroom wint steeds meer aan populariteit. Maar als we echt vooruit willen, moeten we ons op onze warmte richten. Er gaat nog te veel warmte die bij bedrijfsprocessen vrijkomt, ongebruikt de lucht in. Dat kan niet blijven duren”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Met de oproepen voor projecten worden ondernemingen extra gestimuleerd om dit jaar nog te investeren in bijvoorbeeld grote zonneboilers, centrale warmtepompen of biomethaan. Ook warmteoverschotten gebruiken of warmte uitwisselen kan een zeer rendabele keuze zijn.

“Maar niet alle ingediende projecten zullen zomaar in aanmerkingen komen voor subsidies”, benadrukt minister Demir. “Enkel de initiatieven met het meeste rendement zullen beroep kunnen doen op onze steun. We willen waar voor ons geld”, klinkt het.

Volgende kans in het najaar
“Wie vandaag nog niet klaar is om een project in te dienen, krijgt in september een nieuwe kans”, verzekert minister Demir nog. “Dan volgt er immers een tweede oproep. Daarmee wil ik tegemoetkomen aan de tijd die ondernemingen vragen om het nodige studiewerk te verrichten.”

Geïnteresseerd om een aanvraag in te dienen?
De volledige lijst van warmtetechnologieën die in aanmerking komen voor de toekomstige call, vindt u op https://www.energiesparen.be/investeringen-call

Vanaf woensdag 19 februari kunt u een aanvraag indienen via https://www.energiesparen.be/formulier-principeaanvraag-call

Meer informatie op https://www.energiesparen.be/call-groene-warmte