Minister Demir investeert 8,6 miljoen euro om Vlaanderen te vergroenen en te ontharden

11 december 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Klimaat

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir trekt via het Klimaatfonds bijna 8,6 miljoen euro uit om te investeren in lokale vergroeningsprojecten, groendaken en -gevels, en onthardingsprojecten. Zo wapent de minister het bebouwde Vlaanderen onder andere beter tegen de klimaatverandering, maakt ze bekend in de marge van de Klimaatconferentie COP25 in Madrid.

Veel lokale besturen, verenigingen en bedrijven investeren in projecten die zorgen voor vergroening en het klimaatrobuuster en biodiverser maken van de bebouwde omgeving in Vlaanderen. Om die projecten een stevige duw in de rug te geven, maakt Demir vandaag 8,6 miljoen euro voor 69 klimaatprojecten op Vlaams grondgebied.

“De oppervlakte lokale vergroening doen stijgen, verharde oppervlaktes verwijderen en investeren in biodiversiteit is van enorm belang in onze verstedelijkte gebieden en draagt sterk bij tot klimaatmitigatie en -adaptatie. Wie daarin investeert vindt in mij een partner”, aldus minister Demir.

Demir investeert bijvoorbeeld 213.750 euro om een stadstuin van 1.275 m² te realiseren in het centrum van de stad Genk, die opengesteld zal worden voor het publiek. Maar ze investeert eveneens 234.525 euro in een zero waste schoolterrein voor SABKO Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk. Ook het psychiatrisch ziekenhuis "Asster" in Sint-Truiden krijgt een duw in de rug van 182.490 euro om haar terreinen te ontharden en te vergroenen.