Minister Demir: “Drempels voor zorgwoningen moeten uit Energiedecreet geschrapt worden”

23 januari 2020, over deze onderwerpen: Welzijn, Energiebeleid

Wanneer de energieregelgeving uit 2009 een drempel blijkt te zijn voor het uitrusten van zorgwoningen en zelfs tot boetes leidt voor personen met zorgnoden, dan moet die regelgeving gewijzigd worden. Dat kondigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir aan. De minister bereidt samen met het Vlaams Energieagentschap (VEA) een decreetswijziging voor waardoor een zorgwoning niet langer wordt beschouwd als een aparte wooneenheid. Dat voorkomt extra drempels en boetes voor personen met zorgnoden. 

Vorige week berichtte Het Nieuwsblad nog over een mogelijke boete van het Vlaams Energieagentschap (VEA) aan een gezin uit Rotselaar, die een zorgwoning inrichtte voor hun dochter met een handicap. Omdat de EPB-regelgeving in bepaalde gevallen een zorgwoning als een aparte wooneenheid ziet, zou de familie in overtreding zijn van de energieregelgeving. De bouwheer ging intussen in beroep tegen de beslissing van het VEA. 

Te weinig aandacht voor zorgwoningen
“Het VEA heeft de opdracht de regelgeving te doen naleven. Regelgeving die de politiek in het verleden gemaakt heeft. En daarbij is er duidelijk te weinig aandacht geweest voor personen met zorgnoden”, zegt Demir. 

Het knelpunt situeert zich in de verschillende wetgevingen. De registratie van een zorgwoning gebeurt door de gemeentebesturen en wordt door quasi alle overheden erkend als zijnde één wooneenheid. Ook door het Vlaamse departement Omgeving. Dat is echter niet het geval bij de regelgeving die het VEA werd opgelegd in 2009. In bepaalde gevallen ziet die wetgeving de uitbreiding van de woning tot zorgwoning als een extra wooneenheid, met alle gevolgen van dien. 

Pure kafka moet stoppen
“De politiek heeft daar zaken over het hoofd gezien. Ik ga aan de regering en parlement een decreetswijziging voorstellen om die fout te herstellen. Wie een zorgwoning bouwt voor zijn of haar kind mag daar niet voor opdraaien.” 

“Over het specifieke dossier spreek ik me niet uit zolang een procedure loopt en natuurlijk blijft de energetische performantie voor alle woningen belangrijk, maar het mag niet asociaal worden. Ik vraag van al mijn diensten begrip voor personen in een kwetsbare situatie. Zomaar voorbijgaan aan de zorgnoden van bepaalde mensen, kan niet. Dergelijke situaties mogen in de toekomst niet meer voorkomen.” 

De minister gaat ervan uit dat de regering en het parlement die mening delen.