Michael Freilich op vijfde plaats Kamerlijst voor N-VA

21 januari 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019, N-VA

Michael Freilich, hoofdredacteur van het magazine Joods Actueel en prominente stem in de Joodse gemeenschap, is kandidaat voor de N-VA voor de komende verkiezingen van 26 mei 2019. Hij zal op de vijfde plaats van de Kamerlijst staan in Antwerpen.

Kandidaat-premier Jan Jambon is zeer blij met de komst van Michael Freilich. “Hij is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de voornaamste spreekbuizen van de Joodse gemeenschap in ons land. Daarbij schuwt hij het debat niet, maar steeds met respect voor alle meningen en opinies. Zijn visie over migratie en veiligheid sluit perfect aan bij de N-VA. Ik ben dan ook blij dat hij onze Antwerpse Kamerlijst komt versterken.”

Voorzitter en kandidaat-minister-president Bart De Wever formuleert het zo: “Ik ken Michael Freilich natuurlijk al een hele tijd. We zijn alle twee Antwerpenaren met een zeer uitgesproken mening. Maar we hebben nog veel meer gemeen: het besef dat we niet mogen terugkeren naar een links Di Rupo-beleid en de wil om te werken aan een warme gemeenschap die de waarden van de Verlichting omhelst. Michael is dan ook niet zomaar onze ‘Joodse kandidaat’. Daar zijn andere partijen voor. Hij zal als Antwerpse Vlaming die ook joods is, de belangen van álle Vlamingen behartigen.”

In zijn eigen woorden
“Exact vandaag, dag op dag vier jaar geleden, overleed mijn grootvader, Louis Davids. Bart De Wever was toen aanwezig op de begrafenis om zijn respect te betuigen aan Louis, mijn familie en de Joodse gemeenschap.

Wie Louis Davids gekend heeft, weet dat hij zich als fiere flamingant steeds heeft ingezet voor zijn medemens en voor het belang van de Nederlandse taal in de Joodse gemeenschap.

Ik ben ervan overtuigd dat Louis ons nu toekijkt vanuit een bijzondere plek met een glimlach op zijn gezicht.

Toen ik 12 jaar geleden Joods Actueel overnam, zag ik het als mijn taak om de Joodse gemeenschap ‘in the picture’ te zetten, om haar een stem te geven in het debat en om het blad een plaats te geven in het perslandschap.

Vandaag heb ik besloten om een nieuw hoofdstuk te schrijven in mijn leven, en dat als lid van de N-VA. Een partij die aansluit bij veel van mijn overtuigingen, die de waarden van de Verlichting hoog in het vaandel draagt vanuit een gezamenlijke joods-christelijke traditie, zonder verplichtingen op te leggen aan anderen.

Er zijn verschillende redenen waarom ik in de politiek stap. Vooral omdat ik iets wil doen aan verschillende domeinen die mij zorgen baren, waaronder: immigratie, terreur en extremisme.

Immigratie: Ik pleit voor een gecontroleerde migratie met streefdoelen en voordelen voor iedereen, zowel voor de Migrant Een persoon die zijn land verlaat om naar een ander land te trekken, met het doel er langdurig of definitief te verblijven. De term maakt geen onderscheid op basis van migratiemotieven: het kan gaan om arbeidsmigranten, maar ook om vluchtelingen e.a. migrant als de samenleving. De huidige, eerder ongecontroleerde chaos kan niet blijven duren.
Terreur: Is het normaal dat de school van mijn kinderen en onze luchthaven vandaag bewaakt moeten worden door zwaarbewapende soldaten? Ik meen van niet, en daar wil ik iets aan doen.
Extremisme: Iedereen kan vrij en vrolijk met een hoofddoek over straat lopen maar in sommige buurten is het ronduit gevaarlijk om dat met een keppel te doen, met een korte rok of hand in hand met je partner van hetzelfde geslacht.

Het is voor mij zeker een emotionele dag om na 12 jaar afscheid te nemen als hoofdredacteur van Joods Actueel, maar ik kijk vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Ook wil ik een bijzondere boodschap uitsturen aan alle Vlamingen: Net zoals ik jarenlang heb gestreden voor de belangen van de Joodse gemeenschap, zal ik dat nu met volle overtuiging doen voor alle Vlamingen. Ik zal daarvoor strijden zoals een echte ‘Vlaamse’ Leeuw, daar kunt u van op aan.

Het vertrouwen van de partij vereert me en ik hoop van eenzelfde vertrouwen te mogen genieten op 26 mei van de kiezers en van alle mensen van goede wil.

Dank u.”