Mercurius-databank eindelijk van start

1 juli 2020, over deze onderwerpen: Politie

De langverwachte Mercurius-databank, die de gegevens bevat van alle Belgische rijbewijzen, is eindelijk operationeel. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem weten aan N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. “Tot voor kort had de politie geen zicht op wie een langdurig rijverbod heeft. Dankzij de Mercurius-databank zal die informatie nu wél eenvoudig raadpleegbaar zijn. Dat moet de pakkans van overtreders gevoelig doen stijgen.”

Verschillende media berichtten het afgelopen weekend over een trieste ommekeer: na een jarenlange daling ging het aantal verkeersdoden in 2019 opnieuw de hoogte in. Vooral zwakke weggebruikers blijken erg kwetsbaar. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin: “Opdat de cijfers weer de juiste kant op zouden gaan, moet de pakkans absoluut omhoog. Wie zich niet aan de regels houdt, moet het gevoel krijgen dat hij steeds gecontroleerd en gesanctioneerd kan worden. Dat is vandaag niet het geval.”

In de visie van de N-VA moet daarbij optimaal gebruik gemaakt worden van digitale toepassingen en technologieën. Dat de Mercuriusdatabank van start kan gaan, is dus een bijzonder goede zaak. “Het project dateert al uit 2011, maar werd de voorbije jaren verschillende malen uitgesteld. Dat was onder meer het gevolg van de strijd tegen terrorisme, die veel IT-expertise opeiste. Maar nu kunnen onze politiemensen er dus eindelijk mee aan de slag”, aldus Raskin.