Meer dan 20.000 katten en honden ingevoerd in Vlaanderen in 2019

7 juni 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

In 2019 werden 19.635 honden en 1.357 katten ingevoerd in Vlaanderen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes uit een vraag aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. De ingevoerde honden en katten kwamen voornamelijk uit Slovakije, Tsjechië, Roemenië en Hongarije, blijkt uit het Europese registratiesysteem. Claes betreurt dit: “Ondanks alle sensibiliseringsacties en horrorverhalen blijft de import van honden in Vlaanderen erg hoog. Veel Vlamingen zijn zich daar vaak niet van bewust.”

Het TRACES-systeem van de Europese Commissie registreert de bewegingen van levende dieren in Europa. Ook de invoer van katten en honden in Vlaanderen is er in terug te vinden.

Import van honden: opnieuw stijging
“Na een lichte daling in de cijfers van 2018, zien we in 2019 terug een stijging in het aantal honden dat in Vlaanderen geïmporteerd werd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes. Het overgrote deel van de honden komt uit Oost-Europese landen die bekend staan om hun broodfokkers. Maar liefst 7.315 honden werden vorig jaar vanuit Slovakije geïmporteerd. Tsjechië (4.416) en Hongarije (4.114) vervolledigen de top drie. Deze honden hebben in veel gevallen te maken met medische problemen die het gevolg zijn van de slechte omstandigheden waarin zij gekweekt werden. Dit kan gaan van aangeboren heup- en elleboogmisvormingen of erfelijke oogziekten tot zelfs vroegtijdig overlijden.

Import van katten: lichte daling
Bij de import van katten zien we een lichte daling tegenover 2018. Ook hier kwamen de geïmporteerde dieren vaak uit Oost-Europa. Tsjechië steekt met 965 geïmporteerde katten met kop en schouder boven Hongarije (129) en Roemenië (105) uit.

Adopt, don’t shop!
Het vrij verkeer van goederen binnen de EU maakt het importeren van deze puppy’s erg makkelijk. Ze worden in Oost-Europa gekweekt – waar controles op dierenwetgeving veel te wensen over laten - en hier verkocht door huisdierenverkopers. Mensen gaan binnen, krijgen een puppy in hun handen geduwd en hebben geen idee over de herkomst of de behandeling van het huisdier.

Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes reageert teleurgesteld: “Met pijn in het hart kreeg ik deze cijfers onder ogen. Ondanks alle sensibiliseringsacties en horrorverhalen van honden die ziek worden, zelfs als puppy, omdat ze genetische afwijkingen hebben of omdat ze veel te vroeg bij hun moeder weggehaald worden door de broodfokker in Oost-Europa, blijft de import van honden in Vlaanderen erg hoog. Veel Vlamingen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de schattige puppy die ze willen kopen al een hele reis achter de rug heeft waarbij er heel wat sterven door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze vervoerd worden.”

In Vlaanderen zijn nochtans heel wat honden en katten in het asiel, op zoek naar een gouden mandje. “Ik roep de Vlaming die op zoek is naar een hond of kat dan ook graag op om éérst een kijkje te nemen op de website www.adopteereendier.be. Ik zeg het al langer en ik zal het opnieuw zeggen: adopt, don’t shop!”, besluit N-VA-parlementslid Allessia Claes.