Lat hoger voor meer verkeersveiligheid. Slaagpercentages theoretisch rijexamen dalen

19 oktober 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Veiligheid

Het slaagpercentage voor het theoretisch rijexamen in Vlaanderen neemt af. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys analyseerde. “In 2015 bedroeg de gemiddelde slaagkans voor een theoretisch rijexamen nog 62 procent, vandaag is dat 41 procent”, aldus Parys. Volgens Parys is dat niet noodzakelijk een negatieve evolutie. “We hebben de lat van het examen hoger gelegd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Begin volgend jaar komt er dan ook een online leerplatform om je voor te bereiden op het theoretische rijexamen.” 

Een jongere die met de auto wil leren rijden, moet steeds eerst een theoretische proef doorstaan alvorens aan de praktische opleiding te mogen beginnen. Dat blijkt vandaag moeilijker dan 4 jaar geleden. Volgens Parys is dat een bewuste keuze: “Minister Weyts wil op die manier aspirant-chauffeurs beter voorbereiden om de risico’s van het verkeer beter te kunnen laten inschatten. Zo mag een leerling maar één zware fout maken op zijn theoretische proef. Ook snelheidsovertredingen maken een zware fout uit. Om iedereen zich beter te laten voorbereiden, komt er volgend jaar een online leerplatform voor het theoretisch rijexamen.”

Volgens Parys heeft ook de aanpak van fraude een mogelijk effect op de cijfers. “De minister heeft de afgelopen maanden ook een aantal organisaties laten opsporen – onder andere in Deurne – die ervoor zorgden dat kandidaat-chauffeurs slaagden voor het theoretische rijexamen zonder de leerstof echt onder de knie te hebben. Dat zorgt uiteraard voor levensgevaarlijke situaties en dus is het aantal mogelijke vragen verhoogd, worden ze steeds anders gesteld en constant afgewisseld”, besluit Parys.

Praktijkexamen
Het praktijkexamen is ook hervormd met onder andere extra manoeuvres die moeten uitgevoerd worden op een afgesloten terrein. “Vroeger gebeurde dat op de openbare weg, maar waren de proeven een stuk eenvoudiger. Dat is nu anders maar de effecten zijn voorlopig minder zichtbaar: in 2015 was de slaagkans 52 procent, in 2018 is dat ongeveer 50 procent. Veel verschil is dus niet merkbaar.”

Bij het praktijkexamen zijn de slaagpercentages ook afhankelijk van de locatie waar het examen wordt afgelegd. Zo is de slaagkans het hoogst in Asse (circa 60 procent) en het laagst in Alken en Bree (circa 46 procent).