Laptopinzameling wordt uitgebreid wegens groot succes: Weyts maakt 1 miljoen euro vrij voor kansarme leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts breidt de laptopactie voor kansarme leerlingen uit. Hij trekt 1 miljoen euro uit (vier keer zoveel als aanvankelijk beloofd) om gehoor te geven aan de grote vraag vanuit de onderwijskoepels, die samen 18.000 toestellen vragen voor scholieren die tijdens de coronacrisis thuis zitten zonder toegang tot een computer. Bovendien wil Weyts de actie op termijn uitbreiden naar het basisonderwijs, met voorop de kinderen van het zesde leerjaar. “Deze actie heeft veel losgemaakt in Vlaanderen”, zegt Weyts. “We moeten nu voortbouwen op die solidariteit en ervoor zorgen dat uit deze tijdelijke crisis blijvende positieve gevolgen voortvloeien. Dat corona ook leidt tot wat meer maïzena, tot wat meer bindmiddel. We laten deze laptopactie niet meer los. Mijn uiteindelijke doel is dat iedereen die schoolloopt in Vlaanderen thuis toegang heeft tot minstens één computer.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, Digital4Youth en de Koning Boudewijnstichting lanceerden een paar weken geleden een inzamelactie van laptops. Het ambitieuze doel was om minstens 10.000 toestellen in te zamelen voor scholieren die tijdens de coronacrisis thuis zitten zonder toegang tot een computer. De actie was een groot succes: er zijn ondertussen al 11.500 laptops toegezegd. Maar ook de aanvragen stroomden binnen: de onderwijskoepels vragen 18.000 toestellen voor kansarme scholieren en ook vanuit het basisonderwijs komen er vragen.

Weyts breidt de actie nu uit. De minister maakt 1 miljoen euro vrij (vier keer zoveel als aanvankelijk beloofd) om gehoor te geven aan de grote vraag. Weyts wil op termijn ook de grootste noden in het basisonderwijs gaan lenigen, te beginnen met kansarme kinderen in het zesde leerjaar, die een computer in huis vaak ook goed kunnen gebruiken. De financiële injectie geeft het laptopproject een stevige impuls, zodat het ook in de komende maanden verder blijft gaan. Bedrijven kunnen nog steeds toestellen doneren en burgers kunnen nog steeds giften doen om nog meer laptops volledig in orde te zetten en te bezorgen aan scholen.

“Het laptopverhaal stopt niet, ook niet na de coronacrisis”, zegt Weyts. “Vlaanderen toont zich nu van zijn warmste kant en dat momentum laten we niet los. We willen iedereen verbinden. Laat ons ambitieus zijn en niet tevreden zijn vooraleer elk kind dat schoolloopt in Vlaanderen thuis toegang heeft tot minstens één computer.”