Kmo's kunnen makkelijker meedingen naar buitenlandse contracten met Engelstalig KBO-uittreksel

3 mei 2018, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Lokale overheid

Voor ondernemingen is het sinds deze week mogelijk om een Engelstalig uittreksel op te vragen bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Belgische bedrijven hebben dit attest nodig om kans te maken op een contract bij buitenlandse bedrijven of overheden. Kamerlid Peter Dedecker: “Dit betekent een stevige administratieve vereenvoudiging voor onze kmo’s die in het buitenland willen meedingen naar opdrachten.”

Bedrijven die willen meedingen naar overheidsopdrachten, moeten een attest voorleggen met enkele basisgegevens over hun onderneming. Zo'n attest kunnen ze elektronisch opvragen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). “Dit kon tot 1 mei enkel in de drie landstalen, terwijl buitenlandse instanties vaak een attest in het Engels eisen. Dat zorgde voor heel wat praktische rompslomp voor onze bedrijven”, aldus Dedecker. Ondernemingen waren verplicht het attest te laten vertalen door een beëdigd vertaler, of een zelf vertaalde versie voor echt te laten verklaren door het gemeentebestuur. Daar waren de nodige kosten en administratieve lasten aan verbonden. Bovendien is de geldigheid van een attest beperkt in de tijd.

Peter Dedecker diende daarom in 2016 een wetsvoorstel in dat het mogelijk maakt om bij de KBO naast een uittreksel in een van de landstalen ook een uittreksel in het Engels te ontvangen. De recente uitbreiding van de functionaliteiten in de “My Enterprise-toepassing” maakt dit nu ook in de praktijk eenvoudig mogelijk. “Dit betekent een financiële en administratieve lastenvermindering voor onze ondernemingen, in het bijzonder voor onze kmo's”, vervolgt Dedecker, ”net zij zijn de motor van onze economie, net voor hen moeten we de rode loper uitrollen naar buitenlandse markten.”

Ook voor de belastingbetaler zit er een besparing in, want gemeentebesturen hoeven zich niet meer bezig te houden met het voor echt verklaren van de attesten.